1 februarie  în calendarul bisericesc şi în cel popular

1 02 2023 F 1

Pe data de 1 februarie, stil nou, creștin ortodocșii îl sărbătoresc pe Sfântul Mucenic Trifon. Sfântul Mucenic Trifon este numit făcător de minuni, deoarece cu puterea rugăciunii sale alunga bolile și duhurile necurate. El este protectorul grădinarilor, florarilor și păsărilor, fiind cel ce poate îndepărta insectele dăunătoare și păzi lanurile de secetă și grindină. Sfântul Mucenic Trifon s-a născut 232 în localitatea Lampsacus din Frigia, o provincie romană din Asia Minor (Asia Mică), care era aproape de cetatea Apamia, din părinți dreptcredincioși. Încă de când era prunc, preabunul Dumnezeu a binevoit a sălășlui într-însul harul Sfântului Duh și a-i hărăzi darul de a face minuni, că nu numai din gura pruncului aceluia, ci și din faptele lui cele minunate să se săvârșească laudă. Tămăduia toate bolile, dar mai ales avea stăpânire asupra diavolilor.

În această zi, după calendarul bisericesc pe stil vechi, este cinstit Sfântul Macarie Egipteanul. El s-a născut şi a crescut pentru viaţa pustnicească. Din fragedă copilărie, îndeletnicindu-se cu fapta bună şi iubind viaţa virtuoasă şi împodobindu-se cu ea, a ajuns locaş dumnezeiesc al Duhului. A dobândit atâta răbdare în ostenelile lui pentru fapta bună, încât a primit puterea să gonească duhurile necurate. El avea deopotrivă şi darul înţelegerii; spunea mai dinainte ce avea să se întâmple şi era făcător de minuni. Pentru toate acestea după rugămintea îndelungată a arhiereului de atunci, a primit preoţia, căci arhiereul a hotărât să nu stea ascunsă făclia sub obroc, ci a căutat să-şi sfinţească mâna, prin atingerea de el. După sfinţire Macarie s-a dedat la nevoinţe şi mai grele: a făcut o hrubă pe sub pământ, care începând de la chilia lui, se întindea pe o lungime de o jumătate de stadiu, şi la capătul hrubei şi-a săpat cu mâinile lui o peşteră. Cu astfel de lucruri dumnezeieşti fiind împodobit, a părăsit viaţa la adânci bătrâneţi, trăind nouăzeci de ani.

Dacă la 1 februarie viscolește, așa va fi vremea în decursul întregii luni, iar primăvara va fi târzie. Dacă e ger, vara va fi cu arșiță. Dacă vremea e caldă, prima jumătate a verii va fi ploioasă. Pe cer sunt multe stele, iarna va fi lungă. Cerul senin din această zi prevestește o primăvară timpurie și caldă. Dacă prima zi a lui Făurar e însorită, primăvara va sosi devreme.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий