10 decembrie – Ziua internațională a drepturilor omului

human-rights-day-limg

Ziua internațională a drepturilor omului este marcată, pe 10 decembrie, în întreaga lume. Pe 10 decembrie 1948, la Paris, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a adoptat Declarația Universală a Drepturilor Omului, ce stipulează că toți oamenii s-au născut cu drepturi egale și inalienabile, dar şi cu libertăți fundamentale.

Ulterior, Declarația a fost completată cu Convenția privind Eliminarea Tuturor Formelor de Discriminare Rasială (1965), Convenția Internațională asupra Drepturilor Politice și Civile (1966), Convenția pentru Eliminarea Tuturor Formelor de Discriminare Împotriva Femeilor (1979), Convenția Împotriva Torturii (1984), Convenția Împotriva Apartheid-ului (1985), Convenția Drepturilor Copilului (1989).

Cu această ocazie, președintele Ucrainei, Petro Poroșenko a felicitat poporul ucrainean cu „Ziua Internațională a Drepturilor Omului”.

El a subliniat faptul că drepturile omului în Ucraina este una dintre cele mai importante valori sociale, deoarece Constituția ucraineană include în sine ansamblul fundamental al Declarației Universale a Drepturilor Omului, care a devenit un simbol al credinței și speranței a milioanelor de oameni la o viață decentă și liberă.

Lasă un răspuns