100 de zile de guvernare Iaţeniuk: schimbări pozitive sau invenţii?

100 zile

100 zileAu trecut 100 de zile de activitate a actualei componenţe a Cabinetului de Miniştri de la Kiev condus de Arseni Iaţeniuk. Agresiunea rusă în Ucraina, războiul din Donbas şi problemele economice au afectat bunăstarea fiecărui ucrainean – recunosc guvernanţii, explicând că din cauza situaţiei dificile din ţară, Cabinetul de Miniştri nu este capabil să asigure îmbunătăţirea nivelului de trai al ucrainenilor.
Însă, totuşi, Guvernul reuşeşte să ţină sub control situaţia, asigurând la timp populaţia cu salarii şi pensii. De asemenea, executivul a început realizarea reformelor interne, fiind anulate peste 40 de permise care împovărau activitatea oamenilor de faceri. Organele locale au obţinut mai multă independenţă financiară, ceea ce constituie cea mai importantă realizare a Guvernului ucrainean în primele 100 de zile de activitate – a spus Premierul Arseni Iaţeniuk.
La capitolul realizărilor mai mult nimic nu putem adăuga. În pofida optimismului şefului executivului, nemulţumirea socială faţă de majorările tarifare, scumpirea totală şi instabilitatea valutară este din ce în ce mai mare. Arseni Iaţeniuk a comunicat în acest sens că societatea ucraineană trebuie să aibă răbdare, fiindcă în ţară au început schimbările pozitive. Ce-i drept, potrivit recentelor sondaje de opinie, aceste schimbări nu prea sunt identificate de societate.
Potrivit lui Arseni Iaţeniuk, un mare succes constituie creditul de 5 miliarde dolari americani, acordat Ucrainei de către Fondul Monetar Internaţional. Occiden­tul a observat aplicarea reformelor în Ucraina, a spus Premierul. Astfel, la 100 de zile de activitate Guvernul convinge cetăţenii proprii că în ţară au loc schimbări pozitive. Situaţia reală, însă, nu prea-i permite societăţii să fie atât de uşor convinsă.

Marin GHERMAN

Lasă un răspuns