În Rusia a fost inaugurat un monument dedicat lui Ivan cel Groaznic

piemineklis-ivanam-bargajam-48024985

Rusia a inaugurat vineri un monument controversat dedicat lui Ivan cel Groaznic, primul ţar al Rusiei, cu o reputaţie feroce, a cărui reabilitare este promovată de mai mulţi oficiali ai ţării, transmite France Presse.

Guvernatorul regiunii Oriol, Vadim Potomski, a dezvelit în oraşul cu acelaşi nume, situat la 350 km sud de Moscova, primul monument rus în onoarea lui Ivan cel Groaznic, omagiind, în timpul ceremoniei, un »apărător al ţării noastre, un ţar care ne-a extins graniţele».

În faţa unei mulţimi care flutura steagul imperial negru şi galben, popular în rândul naţionaliştilor ruşi, Vadim Potomski a adăugat că Ivan cel Groaznic a fost capabil să protejeze Rusia şi Biserica Ortodoxă de duşmanii lor.

Ivan al IV-lea, care a domnit de la 1547 la 1584 şi a fost primul suveran rus care a purtat titlul de «ţar al tuturor Rusiilor», şi-a câştigat porecla de «cel groaznic» din cauza metodelor sale brutale şi paranoii care a dus la executarea de mii de oameni în timpul domniei sale, scrie agenţia franceză de presă.

Monumentul din bronz, ce-l arată pe Ivan cel Groaznic în haine regale, călare pe cal şi ţinând o cruce ortodoxă, a fost ridicat la Oriol datorită zvonurilor că oraşul a fost fondat de fostul ţar, chiar dacă istoricii spun că nu au nicio dovadă definitivă.

Inaugurarea monumentului a fost susţinută de ministrul rus al culturii, Vladimir Medinski, potrivit căruia reputaţia însetată de sânge a lui Ivan cel Groaznic este un mit creat de călătorii occidentali ai vremii în dorinţa de a-i păta imaginea.

Însă activişti locali au protestat în ultima lună împotriva ridicării acestei statui şi peste 500 de persoane au semnat o petiţie intitulată «Noi nu avem nevoie de un monument dedicat unui tiran în oraşul nostru».

Добавить комментарий