Personalităţile zilei: 9 martie

9 03 2022 IST 1

La 9 martie anul 1814  s-a născut poetul naţional ucrainean Taras Şevcenko. Taras Șevcenko (1814-1861) a fost un pictor și poet romantic, considerat poetul național al Ucrainei. Opera sa literară este apreciată ca fiind fondatoarea limbii și literaturii ucrainene moderne. A scris și în limba rusă și a creat opere valoroase ca pictor și ilustrator. Cartea de căpătâi a lui Taras Şevcenko – „Cobzarul” este pentru ucraineni în fel de Biblie. Ea era înfăşurată în ştergar brodat şi păstrată la icoane ca ceva sfânt. Taras Şevcenko este un apostol viu al adevărului. După cum remarcă poetul ucrainean Bogdan Lepkii, „Fără El… cine ştie ce s-ar fi întâmplat cu noi!”.

Şevcenkiana românească are o istorie de 128 de ani.

La 9 martie 1859  s-a născut Alexandru Averescu, mareşal al României şi om politic, comandantul Armatei a II-a în Primul Război Mondial şi erou al luptelor de la Mărăşeşti din iulie 1917.  A fost decorat cu ordinul „Mihai Viteazu”.  Alexandru Averescu a văzut lumina zilei la 9 martie 1859, în satul Babele, astăzi în regiunea Odesa a Ucrainei.  A fost, de asemenea, prim-ministru al României în trei cabinete separate (fiind și ministru interimar al afacerilor externe în perioada ianuarie-martie 1918). Alexandru Averescu a fost autorul a 12 opere în domeniul militar (inclusiv un volum de memorii de pe prima linie a frontului) şi a fost ales membru de onoare al Academiei Române. A decedat la  3 octombrie 1938, la București.

9 03 2022 IST 2

La 9 martie 1887 s-a născut Ion Buzdugan, poet, folclorist şi publicist și traducător român din Basarabia, membru și secretar al Sfatului Țării. Ion Buzdugan (1887-1967) a fost  unul din fruntașii mișcării naționale din Basarabia. În calitate de secretar al Sfatului Țării la 27 martie 1918 Ion Buzdugan semnează Actul Unirii Basarabiei cu România. Proclamând Unirea, el ținea în mâna dreaptă pe Biblia lui Șerban Cantacuzino, pentru a dovedi, în modalitatea sacră a jurământului, latinitatea limbii pe care o vorbeau deopotrivă românii din stânga și din dreapta Prutului. După Unirea și-a luat licență în drept la Universitatea din Iași și doctor în economie politică la Universitatea din Cernăuți.  Ion Buzdugan a fost un poet important al Basarabiei și un mare patriot. Dacă obținerea independenței acestei provincii românești (de la 24 ianuarie 1918) poate fi socotită opera sa de obște, Unirea Basarabiei cu Patria Mamă nu s-ar fi putut face fără intervenția puternicei personalități a lui Ion Buzdugan. A fost  deputat de Bălți în Parlamentul României unite  pe parcursul a 14 ani, din 1918 până în 1932 si membru al Guvernului. Ion Buzdugan, numit cu pietate de către Nicolae Iorga un „excelent român”,  în 1940 se refugiază la București. În anii postbelici, când tot mai mult i-a fost este marginalizată creația literară, se ocupă de traduceri. Rămâne unul dintre cei mai importanți tălmăcitori ai lui Alexandr Pușkin și Serghei Esenin și cel dintâi traducător al poeților simboliști ruși: Valeri Briusov, Konstantin Balmont, Aleksandr Blok etc. Îmbolnăvindu-se grav, se stinge din viață la 27 ianuarie 1967.

9 03 2022 IST 3

În ziua de 9 martie 1934  s-a născut  Iuri Gagarin, primul om care a ieşit în spaţiul extraterestru, făcând un înconjur complet al Pământului. Primul cosmonaut sovietic, Erou al Uniunii Sovietice, Iuri Gagarin s-a născut la Kluşino, azi Gagarin, lângă Smolensk. În 1955  s-a înrolat în aviaţia sovietica, iar patru ani mai târziu a început antrenamentele pentru a deveni cosmonaut. La 12 aprilie 1961, Iuri Gagarin, la bordul rachetei Vostok 1, a devenit celebru după ocolul său în jurul Pământului, în spaţiul extraterestru. În timpul zborului, pilotul de teste şi tehnicianul în vârstă de 27 de ani, a orbitat în 89 de minute în jurul Pământului. Racheta Vostok 1 a zburat la o altitudine maximă de 187 de mile şi a fost condusă integral de un sistem de control automat. Iuri Gagarin a devenit erou naţional. Cosmonautul rus s-a stins din viaţă la 27 martie 1968, la Novosolovo, într-un accident de avion.

9 03 2022 IST 4 a

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий