Personalităţile zilei: 25 septembrie

25 09 2022 IST 3

La 25 septembrie anul 1765  s-a născut Michail Kleofas Oginski, compozitor polonez amator şi activist politic, autorul celebrului polonez „Adio Patrie” (cunoscut mai mult ca „Polonez de Oginski”). A participat la răscoala sub conducerea lui Tadeusz Kosciusko. Este autorul a peste 40 de piese pentru pian. A devenit senator în Imperiu Rus, în perioada 1810-1812 a fost persoana de încredere a împăratului Alexandru I. A decedat în Florenţa, în 1833.

25 09 2022 IST 1

În ziua de 25 septembrie a anului 1860 domnitorul  Alexandru Ioan Cuza a efectuat o vizita „de curtoazie” la Istanbul. Domnitorul a fost primit cu onorurile prevăzute pentru şefii de state suverane, renunţându-se la ceremonialul ofensator cu care erau primiţi domnii anteriori. Vizita a urmărit soluţionarea cerinţelor din memoriul adresat Porţii şi Puterilor garante în luna iunie a aceluiaşi an, referitoare la dreptul de a desăvârşi unirea celor doua principate şi de a modifica legea electorala. Situaţia pe plan internaţional complicată de unificarea Italiei a amânat luarea unei decizii. În cele din urmă, la 13 septembrie 1861 s-a deschis la Constantinopol Conferinţa puterilor europene. Trei luni mai târziu Poarta emite firmanul prin care se recunoştea unirea administrativă şi legislativă a Principatelor, cu garanţia Marilor Puteri, însă numai pe timpul domniei lui Cuza. Deşi nu era o izbândă deplină, se făcuse un important progres faţă de situaţia anterioară. În aceste condiţii, pe 11 decembrie 1861 Alexandru Ioan Cuza a emis „Proclamaţia Unirii”, în care exclama: „Unirea este îndeplinită, naţionalitatea română este întemeiată, alesul vostru vă dă astăzi o singură Românie”.

25 09 2022 IST 2

La 25 septembrie 1913, la Bucureşti a văzut lumina zilei Maria Tănase, cea care urma să devină Edith Piaf a României. Maria Tănase a fost un fenomen unic în muzica românească. „Sunt voci care nu exprimă numai frumosul muzical, minunea veche şi cu toate astea mereu nouă a cântecului, ci ceva mai mult, exprimă sufletul unui loc şi al unui timp. Aşa a fost vocea Mariei. Când cânta ea, parcă plângea un violoncel cu strunele de mătase”, afirma  compozitorul Constantin Nottara.

Maria Tănase a apărut prima dată în public pe scena Căminului Cultural „Cărămidarii de Jos” pe când avea opt ani. Apoi – pe scena Liceului „Ion Heliade Rădulescu”, unde a frecventat cursul inferior. Debutul artistic a avut loc în 1934, la Teatrul de Revistă condus de renumitul Constantin Tănase. Primele înregistrări pe discuri de ceară le-a făcut în anul 1936 sub patronajul casei de discuri londoneze „Columbia”, cu ajutorul artistei Aurora Sotropa, de care a legat-o ulterior o mare prietenie. La 20 februarie 1937 Maria Tănase debutează la Radio București.

Începând cu anul 1939 se deschide activitatea internaţională a talentatei interprete. Maria Tănase și Grigoraș Dinicu sunt desemnaţi „ambasadori ai muzicii populare românești” la Expoziţia Internaţională de la New York. În anii războiului Maria Tănase participă, alături de mari artişti precum George Enescu, George Vraca şi Constantin Tănase, la spectacole organizate pentru răniţi sau la unităţile militare.

În perioada anilor 1953-1961, Maria Tănase a înregistrat nu mai puţin de 24 de albume, din care patru în limba franceză. Maria Tănase a avut un repertoriu extrem de vast care a cuprins cântece din toate regiunile României  și din toate categoriile: doine, orații de nuntă, cântece de leagăn, de joc, de dragoste, de petrecere, lăutărești, satirice, bocete. O selecție de 20 de cântece din repertoriul artistei a fost publicată în 1963 în broșura „Cântecele mele – Maria Tănase”.

Ilustra artistă s-a stins din viaţă la 22 iunie 1963. Corpul neînsufleţit al Mariei Tănase a fost depus la Teatrul de Revistă, s-a instituit zi de doliu naţional, şi a fost condusă pe ultimul său drum, spre Cimitirul Bellu, de sute de mii de oameni care o iubeau şi o admirau în mod deosebit. Şi-a dorit ca după moartea ei să se facă o fântână „pe un drum secetos, dornic de apă”, pentru ca drumeţii să-şi potolească setea.

Maria Tănase a lăsat în urma sa o bogată moștenire folclorică și artistică. A fost premiată post-mortem la Académie Charles-Cros de la Paris, în anul 1965, cu Grand Prix du Disque. Începând cu anul 1969, la Craiova are loc Festivalul-Concurs Naţional al interpreţilor cântecului popular românesc „Maria Tănase”, ca un omagiu adus marii cântăreţe.  La una din ediţiile acestui festival au participat cu succes şi rapsozii cântecului popular românesc din nordul Bucovinei, Nicolae Mintencu şi Elena Calancea.

La 25 septembrie 1936  s-a născut Ileana Sărăroiu, interpretă de muzică populară românească. Artista debutează local la Casa de Cultură din Târgovişte.   După absolvirea Școlii populare de artă pleacă la Bucureşti. Este angajată la sugestia lui Harry Negrin la Teatrul „Ion Vasilescu”. În 1958 cântă la hotelul-restaurant Minerva din Craiova. Activează apoi în cadrul Ansamblului de cântece și dansuri al Direcției Generali a Serviciului Muncii și Ansamblului Aviației, iar din anul 1964 la Ansamblul „Ciocârlia”. A fost colaboratoare a Radioteleviziunii Române. Face prima imprimare în 1964, la Radio București, iar în 1966 lansează primul disc la casa de discuri Electrecord. Întreprinde numeroase turnee în țară și în străinătate, mai ales în Israel. Pe parcursul întregii sale cariere, își îmbogățește repertoriul cu cântece populare de la poalele munților Bucegi și Făgăraș. Se stinge din viață neașteptat în noaptea de 12 spre 13 mai 1979, la o nuntă din Călărași, din cauza unui anevrism ce i-a provocat un accident vascular cerebral. Este înmormântată la cimitirul „Sfânta Vineri” din Bucureşti.

25 09 2022 IST 4

La 25 septembrie 1970 a încetat din viaţă scriitorul german Erich Maria Remarque, autorul cunoscutelor opere literare „Soroc de viaţă şi soroc de moarte”, „Nimic nou pe frontul de vest”. Erich Maria Remarque,  pseudonimul literar al lui Erich Paul Remark (1898-1970) este unul dintre cei mai cunoscuți și populari autori de literatură germană din secolul al XX-lea . Unele opere ale sale au fost ecranizate de-a lungul timpului.

25 09 2022 IST 5

 

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий