16 februarie în calendarul bisericesc şi în cel popular

16 02 2023 F 2

La 16 februarie, stil nou, Biserica Ortodoxă îl sărbătorește pe Sfântul Mucenic Pamfil preotul, unul dintre cei mai buni tâlcuitori ai Sfintelor Scripturi din vremea împăratului Maximin Daia (305-313). Sfântul Pamfil  era de neam din Beirut, deprins din tinerețe cu înțelepciunea cea din afară, plin de duhovnicească filosofie, deosebit prin viața îmbunătățită și slăvit prin mărturisirea Domnului Hristos.   Sfântul Mucenic Pamfil se bucura de multă prețuire între oameni, și-a împărțit averea săracilor și trăia în fapte bune, în smerenie și în înfrânare, propovăduind Evanghelia și aducând pe mulți la dreapta credință. Pentru viața sa trăită în sfințenie și pentru că și-a păstrat credința creștină în fața amenințărilor păgâne, Sfântul Pamfil a fost răsplătit cu cununa veșnică a muceniciei împreună cu alți unsprezece martiri. Faima credinței și a înțelepciunii sale a ajuns pretutindeni, atrăgând asupra sa mânia lui Urban, cârmuitorul Palestinei, care l-a închis și l-a chinuit în temniță timp de doi ani. După acești doi ani de tortură și-a dat sufletul în mâinile lui Hristos la 16 februarie a anului 310, în urma persecuțiilor din timpul domniei lui Dioclețian.

În această zi, după calendarul bisericesc pe stil vechi, sunt cinstiţi Sfântul şi Dreptul Simion şi Sfânta Prorociţă Ana. Sfântul și Dreptul Simeon  a tradus, printre multe alte documente și Vechiul Testament. Acesta a fost tradus din limba ebraică, în limba greacă de către 70 de înțelepți, printre care s-a aflat și Sfântul Simeon.  Potrivit tradiției, atunci când Simeon a ajuns la textul „Iată Fecioara va lua în pântece și va naște fiu”, acesta a fost cel care a înlocuit termenul de „fecioară” cu „femeie”.  Cu toate acestea, el nu era credincios, iar din această cauză, Dumnezeu i-a făgăduit că nu o să moară până nu va vedea acest lucru. Când L-a luat  în brațe pe Hristos, a spus: „ Acum slobozește pe robul Tău, Stăpâne, după cuvântul Tău, în pace, că văzură ochi mei mântuirea Ta, pe care ai gătit-o înaintea feței tuturor popoarelor, lumina spre descoperirea neamurilor și slavă poporului Tău, Israel”. Dreptul și Sfântul Simeon a fost și cel care a vestit răstignirea lui Hristos.

Sfânta Prorociță Ana, ca şi Sfântul Simeon, s-a aflat la Întâmpinarea Domnului. A fost fiica lui Fanuel, care este prezentă și în icoana ce reprezintă această sfântă sărbătoare. Ea ținea în mână un filacter deschis, pe care scria: „ Pruncul Acesta a făcut cerul și pământul. Ana L-a slujit pe Dumnezeu în templu din tinerețea ei „în post și în rugăciuni”.  Despre ea se spune că era o prorociță cultică, fiind cea care aducea jertfă pentru nedreptățiți și pentru cei care se aflau la nevoie de ajutorul lui Dumnezeu.   Spre deosebire de Simeon, ea era reprezentanta poporului dreptcredincios.

Natura se pregăteşte pentru primăvară, iar după semnele timpului din ziua de 16 februarie se poate prezice caracterul primăverii. Dacă vrăbiile ciripesc cu glas tare, primăvara va fi timpurie. Dacă în această zi ninge, se aşteaptă o vară ploioasă şi rece.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий