16 februarie: Ziua Migdalelor

d0bcd0b8d0bdd0b4d0b0d0bbd18c_5eef1e1e9c065

Celebrate anual pe 16 februarie, migdalele sunt printre cele mai străvechi fructe cultivate de oameni. Deși locul lor de origine nu este cert, se crede că arborii de migdal (Prunus dulcis, din familia Rosaceae) ar fi fost crescuți în mod sistematic mai întâi în China și Asia Centrală, de unde, pe Drumul Mătăsii, au ajuns în regiunea mediteraneeană, în special în Italia și Spania.

Migdala nu este de fapt un fel de nucă, ci un fruct cu sâmbure, înrudit cu cireșele, prunele și piersicile. În cazul său, se mănâncă numai sâmburele, nu și pulpa.

O frumoasă legendă despre migdal provine din mitologia grecească. Potrivit acesteia, Phyllis, o prințesă plină de nuri, și-a așteptat în zadar, în ziua căsătoriei, în fața altarului, alesul ei, pe nume Demophon și, în cele din urmă, disperată, a murit cu inima frântă. Zeilor le-a fost milă de ea și au transformat-o într-un pom de migdal, ce a devenit un simbol al speranței.

Romanii timpurii dăruiau migdale rudelor, prietenilor și mirilor, ca un talisman ce încuraja fertilitatea.

În Biblie, se spune povestea unei ramuri care a înflorit și, apoi, a rodit migdale, intruchipand un simbol religios, divin.

Migdalele furnizează o largă varietate de beneficii pentru sănătate. Sunt bogate în fibre, așa că promovează o bună digestie. Uleiurile sau loțiunile de migdale sunt folosite pentru tratarea pielii uscate, solzoase sau iritate, grație abilității lor de a o hidrata și a-i aduce un aport de vitamina A.

Șampoanele bazate pe migdale conferă o strălucire aparte părului. În plus, aceste fructe s-au dovedit a fi de ajutor în scăderea riscurilor asociate cu bolile de inimă. Sunt recomandate și în diete întrucât, ca urmare a conținutului lor bogat de proteine, diminuează pofta de mâncare.

De asemeni, nutrienții din ele sprijină scăderea tensiunii sanguine și micșorarea riscurilor de îmbolnăvire cu diabet. Datorită aportului îmbelșugat de vitamina E, sunt eficiente în scăderea nivelului colesterolului, ajută la scăderea în greutate și sunt o alternativă de hrana vegană sau cu lactate.

Libertatea Cuvântului – www.lyberti.com

Добавить комментарий