Criza slăninii, sau ce schimbări îi așteaptă pe ucraineni de la 1 decembrie

TASS_19244788-pic905-895x505-14061

Începând cu ziua de vineri, ne așteptăm la o serie de inovații promise de autorități, dar care sunt foarte importante pentru portofelele ucrainenilor. Conform legii privind Bugetul de stat pentru anul 2017, începând cu 1 decembrie, minimul de existență pentru o persoană este stabilit la 1.700 grivne pe lună. Acest minim va crește cu doar 76 grivne față de indicatorul precedent.

În timp ce minimul de existență este majorat cu aproape 5% , până la sfârșitul anului curent prețurile la produsele alimentare vor crește cu încă 15%. Potrivit Serviciului de Statistică, ouăle au crescut deja cu o treime în preț. Între 1,5% şi 11% s-au majorat prețurile la slănină și carne, lapte și produse lactate, orez, unt și pâine. Apropo, despre slănină… Prețurile la acest produs național foarte îndrăgit de ucraineni cresc într-un ritm incredibil. Experții în domeniu susțin că în viitorul apropiat Ucraina va trebui să importe şi mai multă slănină din străinătate. În acest an, volumul importurilor de carne de porc provenind din țările UE a crescut dramatic. Importul de carne de porc și slănină congelată din Europa a devenit mai profitabil decât cumpărarea de la agricultorii ucraineni. La etapa actuală prețul unui kilogram de slănină ajunge la circa 68 grivne. Adică, în anul curent slănina s-a scumpit cu 68%, în timp ce carnea de porc a crescut în preț cu 28% și actualmente depășește 100 grivne pentru un kilogram.

Ucraina a început în ultima perioadă să importe activ produse din carne din Germania, Danemarca, Olanda și Polonia, care este cu 15-20 la sută mai ieftină decât ofertele fermierilor autohtoni. Potrivit statisticilor, la 1 septembrie, numărul de porci din Ucraina, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, a scăzut cu aproape 10% – și ajungea la 6,7 milioane de capete. Am putea adăuga aici și cele peste 300 de capete, durdulii și bune de înjunghiat, care se plimbă la cravată și foarte mulțumiți de viață în Parlamentul din capitală. Mai adăugăm și faptul că Fondul Monetar Internațional insistă ca Ucraina să majoreze tarifele la gazele naturale pentru populație. Această cerință este prevăzută și în acordul de creditare semnat cu acest Fond. Autoritățile au decis ca, începând cu luna decembrie, să fie majorate prețurile la gaze pentru întreprinderile industriale cu 2,4 %. După cum a explicat economistul Oleksandr Ohrimenko, această majorare va duce la o creștere a prețurilor la toate produsele. „Creșterea prețurilor la gazele naturale pentru industrie va duce la creșterea prețurilor la produsele alimentare și alte bunuri industriale în anul viitor. De asemenea, se va scumpi încălzirea și apa caldă. Când prețurile pentru industrie cresc, acest lucru afectează absolut toate sferele”, spune Ohrimenko.

Добавить комментарий