Gerașcenko: Declarațiile agresive ale delegației ungare și române la APCE ascund pretenții teritoriale față de Ucraina

82384

La Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE)  a  fost pusă în dezbatere   Legea Ucrainei „Cu privire la Învățământ”.  Reamintim că în urma dezbaterilor de astăzi ,  APCE  a  făcut o serie de recomandări Ucrainei referitoarea la Legea  Învățământului.

”Declarațiile agresive venite din partea unor reprezentanți ai delegațiilor ungare și române pot fi examinate ca pretenții teritoriale ascunse față de Ucraina și acest lucru este inacceptabil.  Retorica lor poartă în caracter preelectoral și este menită să mobilizeze propriul electorat pentru a demonstra că  acești politicieni luptă pentru drepturile compatrioților lor în toate colțurile lumii.  Este incorect de a utiliza subiectele electorale interne pentru deteriorarea relațiilor cu vecinii apropiați”, a menționat  Irina Gherașcenko, prim-vicepreședinte al Radei Supreme a Ucrainei.

Gherașcenko  urma să susțină un discurs în cadrul reuniunii  în plen a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.  Din partea delegației ucrainene au avut cuvânt doar Vladimir Ariev, Borislav Bereza și Konstantin Usosv.

„Ne așteptăm la  transparență  pentru ca și diaspora ucraineană din țările vecine de asemenea să aibă dreptul de a studia limba ucraineană. Și încă un lucru! Dezbaterile și amendamentele aduse de colegii români și unguri   limitează drepturile copiilor ucraineni (etnici români și maghiari) de a învăța limba ucraineană, a deveni competitivi  și de a avea șanse egale în obținerea studiilor de învățământ superior.  E regretabil acest fapt. Situația  creată nu este în intereselor copiilor.  Ea corespunde intereselor politicienilor adulți din țările vecine” a rezumat Irina Gherașcenko.

Libertatea Cuvântului, cu referire la Canal 24

Lasă un răspuns