Scriitoarea hliboceană Domka Botușanska la 105 ani

21587359_479039259134375_7431880865323742899_o

Recent a fost omagiată poeta, pictorița, traducătoarea, activista hliboceană, Domka Botușanska, chiar în Hliboca ei natală. La Liceul din Hliboca există deja de câțiva ani un muzeu ce-i poartă numele, condus de fosta directoare a Liceului, doamna Olga Șevcenko, care este și nepoata de la soră a scriitoarei Domka Botușanska.

Zilele trecute, muzeul ce-i poartă numele a marcat 105 ani de la nașterea scriitoarei. Ceremonia a fost organizată de colectivul pedagogic al Liceului la propunerea și inițiativa doamnei Olga Șevcenko.

Scriitori, muzeografi, oameni de știință, lucrători în domeniul culturii, învățământului, oficialități, elevi, rude ale poetei, invitați din raion și regiune, au sosit la Hliboca pentru a participa la ceremonia în cauză. Elevii Liceului au recitat versuri, au citit proză din opera scriitoarei. Cei invitați au vorbit despre valoarea și importanța scrierilor, dar și picturilor rămase de la Domka Botușanska.

Ultimii ani de viață i-a trăit la Melitopol (lângă Kiev), dar dorul și gândul i-au fost mereu la Hliboca natală. Unii dintre cei prezenți au avut fericirea să o cunoască, așa că au povestit multe lucruri frumoase, au depănat amintiri.

Personal m-am referit la traducerile făcute de poeta ucraineană din Vasile Alecsandri, Mihai Eminescu ș.a. Ea cunoștea mai multe limbi, printre care și româna.

Sincere mulțumiri organizatorilor, îndeosebi doamnei Olga Șevcenko, pentru munca depusă atât la Muzeul „Domka Botușanska”, cât și pentru efortul depus la organizarea acestei sărbători de suflet.

Eleonora SCHIPOR, profesoară.

Lasă un răspuns