2 februarie  în calendarul bisericesc şi în cel popular

2 02 2023 F 1

Potrivit Calendarului ortodox din 2 februarie, stil nou,  este sărbătorită Întâmpinarea Domnului.  După 40 de zile de la naşterea Sa, Pruncul Sfânt a fost dus la Templul Ierusalimului, centrul vieţii religioase a naţiunii. După Legea lui Moise, femeia care a născut un prunc de parte bărbătească nu avea voie să intre în Templul Domnului timp de patruzeci de zile. La împlinirea acestora, mama venea cu fiul la Templu şi aducea jertfă Domnului un miel sau un porumbel pentru sacrificiul purificării. Maica Domnului nu avea nevoie de purificare deoarece ea a născut fără stricăciune pe Izvorul Curăţiei şi Sfinţeniei. Cu toate acestea, ea s-a supus cu smerenie Legii timpului.  Este bine ca femeile să ducă pruncii spre închinare la Biserica. Când copilul face 40 de zile după naștere, mama îl aduce la Biserica că și „Mama lui Iisus”. În numele familiei, ea îl dăruiește că ofrandă lui Dumnezeu și-l închină la altar.

În această zi, după Calendarul bisericesc pe stil vechi, este cinstit Sfântul Cuvios Eftimie. El a trăit în secolul al IV-lea, pe vremea împăratului Graţian. În limba greacă, numele Eftimie înseamnă „voie bună”.  La vârsta de 29 de ani, Sfântul Eftimie ajunge la Ierusalim, unde se retrage într-o peşteră.

În tot timpul petrecut în pustiu, acesta a săvârşit nenumărate minuni, iar cea mai notabilă este hrănirea celor 400 de călători. Sfântul Eftimie cel Mare este binecunoscut în popor ca fiind sfântul care protejează livezile, dar şi cel care vindecă cele mai grave boli.  Sfântul Eftimie a fost un mare apărător al învăţăturilor bisericeşti. A vindecat multe boli grele şi a adus ploaia la vreme de secetă.

Preacuviosul părinte s-a mutat la cele veşnice la vârsta de 97 de ani, ştiind însă dinainte ziua adormirii sale.

În popor se spune că dacă această zi este însorită, primăvara va fi caldă și uscată. Dacă e promoroacă, nopțile vor fi geroase. Dacă e moină, primăvara va fi timpurie.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий