23 mai în calendarul bisericesc și în cel popular

23 05 Ф 1

La 23 mai, stil nou,  este cinstit Sfântul Cuvios Mihail Mărturisitorul. El a trăit în secolul al IX-lea și, datorită vieții curate pe care a dus-o însă din copilărie, el a fost ales și sfințit episcop al Sinadei de către Patriarhul Tarasie. Mai târziu, în timpul domniei împăratului Leon Armeanul, Mihail a fost scos din scaunul său episcopal și trimis în exil, deoarece nu a vrut să se dezică de cinstirea sfintelor icoane.

După calendarul bisericesc pe stil vechi, la 23 mai este prăznuit Sfântul Apostol Simon Zilotul, mirele din Cana Galileii la care Hristos a săvârșit prima Sa minune transformând apa în vin.  Simon Zilotul este considerat ocrotitorul familiei și al copiilor, grabnic ajutător pentru cei care vor să se căsătorească. Sfântul  Simon Zilotul s-a născut în Cana Galileii și a fost unul din cei Doisprezece Mari Apostoli. Sfântul Simon și-a părăsit casa și mireasa și l-a urmat pe Hristos. După Pogorârea Duhului Sfânt, el a propovăduit Evanghelia în Mauritania, în Africa. Sfântul Apostol Simon Zilotul era și taumaturg (avea puterea de a vindeca oamenii), vindecând orice boală numai prin atingerea cu mâinile, ori prin stropirea cu agheasmă, sau prin rugăciune.

Semnele din calendarul popular arată căб dacă în zori se aude ciripit de păsări, va ploua. Se așteaptă ploaie dacă cârtița a împrăștiat țărâna în jurul găurii sale. Dacă cerul, în decursul întregii zile, este acoperit cu nori cumulus, vin zile calde și însorite. De plouă, la vară vor fi multe zile posomorâte.

Din cauza schimbărilor climatice, unele din aceste semne ale timpului nu mai sunt actuale.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com  

Добавить комментарий