23 octombrie: sărbători şi semne ale timpului

23 10 2022 F 3

La 23 octombrie, potrivit calendarului bisericesc pe stil nou, este cinstit Sfântul Iacob, ruda Domnului.  Sfântul Iacob mai este numit și fratele Domnului, acesta fiind fiul Dreptului Iosif, logodnicul Fecioarei Maria. Se spune că cel mai potrivit este numele de văr al lui Iisus Hristos, căci Mântuitorul a venit pe lume pe cale supranaturală, nu a fost rodul legăturii dintre Iosif și Fecioara Maria.  Dacă este găsit sub numele de fratele Domnului este bine de știut că la evrei gradele de rudenie sunt cuprinse doar în cuvântul frate.  Totodată, mama lui Iacob, Salomeea, era rudă cu Maica Domnului, urmând ca Iosif să fie logodnicul Fecioarei Maria la bătrânețe, după decesul soției sale Salomeea.  Tradiția spune că acesta a călătorit în Egipt alături de Iosif, Fecioara Maria și Pruncul Iisus Hristos pe vremea când Irod căuta să Îl omoare pe Hristos.

Sfântul Iacob a fost primul episcop al Ierusalimului. A fost cel care a alcătuit prima slujbă a Sfintei Liturghii, ulterior varianta fiind prelucrată de Sfinții Vasile cel Mare și Ioan Gură de Aur.

Liturghia Sfântului Iacob are loc și în zilele noastre în Biserica Ortodoxă Greacă și este oficiată la 23 octombrie, în ziua praznicului său.  Sfântul Apostol Iacob a convertit mulți iudei și elini la credința creștină. Atunci când Anania a ajuns mare arhiereu a decis să-l ucidă. Tradiția spune că bătrânii iudei i-au spus Sfântului Iacob să urce pe aripa Templului și să spună de acolo împotriva lui Hristos. Acesta a urcat, dar a spus în fața tuturor că Iisus Hristos este fiul lui Dumnezeu. A fost aruncat de pe zidurile templului și omorât cu pietre.

În ziua de 23 octombrie, după stil vechi, sunt pomeniţi Sfinţii Mucenici Evlampie şi Evlampia. Ei s-au născut  în Nicomidia, fiind frați. În timpul persecuțiilor declanșate de Maximian, aceștia, împreună cu mai mulți creștini, au părăsit cetatea și s-au ascuns în munți.  Când Evlampie a trebuit sa meargă în cetate după hrană, a văzut afișat pe un perete un edict care proclama prigonirea creștinilor.  El a fost dus la judecată, însă nu a vrut să se lepede de Hristos înaintea judecătorului. Atunci, Evlampie a fost supus la multe chinuri. Tot în vremea aceea, Evlampia s-a înfățișat înaintea judecătorului, mărturisind credința în Hristos.  Împreună cu aceștia au mai fost omorâți încă două sute de creștini.

Potrivit tradiţiei populare, în timpurile vechi în această zi gospodarii se străduiau să taie lemne, pregătind şi surcele cu care era luminată odaia. De asemenea, ziua de 23 octombrie era considerată favorabilă pentru săparea fântânilor. Se aprindeau ruguri, căci se considera că focul din această zi are putere curativă.

Semnele timpului arată că dacă e zi caldă şi senină, vreme caldă se va menţine mai mult timp şi gerurile vor  veni târziu. Dacă pe salcie au început să îngălbenească frunzele şi să cadă, iarna va fi timpurie. Dacă la apus de soare cerul este fără nori, în următoarele zile nu va ploua.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий