24 de ani de închisoare pentru uciderea a doi fotografi, în războiul din estul Ucrainei

cy3_cw0_w1023_r1_s

Vitali Markiv, un cetățean italo-ucrainean care a comandat garda națională ucraineană, a fost condamnat vineri în primă instanță la 24 de ani de închisoare pentru implicarea sa în uciderea a doi fotografi, în mai 2014, în estul Ucrainei.

Potrivit ziarului Il Giorno, tribunalul a aplicat o pedeapsă mai mare decât ceruse parchetul, respectiv 17 ani de închisoare.

Markiv era judecat pentru moartea fotografului italian Andrea Rocchelli și a colegului său rus Andrei Mironov, uciși în 24 mai 2014 de tiruri de mortier în timp ce se aflau în Sloviansk, pentru a documenta bombardarea unei localități.

În cursul acestui atac cu mortiere, un fotograf francez, William Roquelon, a fost grav rănit.

În timpul procesului său, acuzatul a primit susținerea ministrului de Interne, Arsen Avakov, care s-a deplasat la o audiere în Pavia pentru a asigura că este „deplin convins de nevinovăția lui Vitali Markiv”.

Avakov a calificat condamnarea drept „injustă și rușinoasă” și a anunțat că va fi atacată în apel.

„Garda noastră și Ucraina nu sunt vinovate de moartea lui Rocchelli. El a devenit o victimă a unei Rusii agresive care a declanșat la Sloviansk un atac. Continuăm lupta”, a spus ministrul.

Vitali Markiv a fost arestat în iunie 2017 pe aeroportul din Bologna, când cobora dintr-un avion care decolase din Ucraina. A fost închis în mai multe închisori din Italia.

Lasă un răspuns