25 ianuarie – Ziua Tatianei şi Ziua Studenţilor

student1

Sfânta Muceniță TatianaLa 25 ianuarie este sărbătorită ziua Sfintei Muceniță Tatiana. Tatiana s-a  născut în timpurile când creștinismul nu a fost răspândit și mulți nu cunoșteau nimic despre el. În timpurile celea domneau împărații romani, care se slăveau prin torturile sale teribile. Tatăl ei a fost un consul roman, însă era un creștin bine credincios și păzea în taină credința sa, pe care a împărtășit-o și fiicei.

Ajungând la majorat, Sfânta Tatiana nu a vrut să se căsătorească, alegând credința și dragostea pentru Dumnezeu. Datorită vieții pe care a decis să o ducă, Sf. Tatiana a fost numită diaconiță la Biserica din Roma.

Este bine cunoscut faptul că împărații romani au luptat împotriva creștinismului, deoarece susțineau credința păgână. Pentru credința sa, Tatiana a fost supusă unor torturi grave: i-au fost scoși ochii,tăiate picioarele și au încercat s-o ardă, dar toate în zadar. Executorii, șocați de rezistență ei, au refuzat să se supună ordinelor împăratului. Ca urmare, Tatiana a fost condamnată la moarte, dar mai târziu a fost canonizată, deoarece nu a renunțat la credința sa.

Sf. Tatiana a suferit mult pentru credința sa, primind moartea ca un dar de la Dumnezeu și pentru aceasta a fost numită muceniță.

Capul Sf. Tatiana se află în Catedrala Sf. Dimitrie din orașul Craiova, România.

Nume Tatiana este de origine latină și este derivatul numelui bărbătesc — Titius. Este un nume răspândit printre slavi.

De ziua Sfintei Tatiana este celebrată Tatiana de la Roma. În 1755 împărăteasa Rusiei, Elizaveta, a aprobat cererea lui Ivan Șuvalov și Mihail Lomonosov, semnând decretul privind deschiderea Universității din Moscova, care mai târziu a devenit un important centru cultural și social rusesc. În una din clădirile vechi a fost înființată biserica Sfintei Mucenițe Tatiana, iar mucenița a fost numită protectoarea tuturor studenților ruși.

De ce această zi este considerată ziua studeților?

Există unele asemănări între Sfânta Tatiana și studenți. Tatiana este considerată ajutoarea și protectoarea tuturor elevilor și profesorilor. Deoarece ea a arătat tenacitate și forță, predicând creștinismul, iar aceste lucru sunt  principalele componente ale unui studiu de calitate.

Tradițiile sărbătorii au supraviețuit până în prezent, în ciuda faptului că istoria acesteia își are rădăcinile în trecutul îndepărtat.

Libertatea Cuvântului – www.lyberti.com

Добавить комментарий