26 ani de la moartea renumiților interpreți basarabeni Ion și Doina Aldea-Teodorovici

ion-si-doina-aldeateodorovici-5_48611200

Astăzi în Republica Moldova au loc mai multe evenimente de comemorare a renumiților interpreți Ion și Doina Aldea-Teodorovici.  Potrivit Radio Chișinău, la mormântul interpreților din Cimitirul Central din Chișinău a avut loc depuneri de flori și un recital de cântece patriotice. Un Marș în memoria lui Ion și Doina, la care vor participa mai multe organizații, va începere la ora 17:30, la Monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt.

Amintim că Ion și Doina Aldea-Teodorovici au încetat din viață în urma unui tragic accident rutier, care s-a produs în noaptea de 29 spre 30 octombrie 1992. Mașina cu care se deplasau interpreții din România spre Republica Moldova a intrat într-un copac în apropierea localității Coșereni, la 49 de kilometri de București. În mașină se aflau patru persoane, șoferul și însoțitorul au scăpat cu viață, în timp ce Ion și Doina, aflați pe bancheta din spate, nu au supraviețuit. Moartea celor doi a fost percepută la data respectivă ca o tragedie națională.

Soţii Aldea-Teodorovici au fost printre fruntaşii mişcării de eliberare naţională din Moldova. Ei au militat pentru revenirea la limba română și grafia latină.

 

Добавить комментарий