27 ianuarie în calendarul bisericesc şi în cel popular

27 01 2023 Ф 1

La 27 ianuarie, stil nou, Biserica Ortodoxă amintește de Aducerea moaştelor Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur. Sfântul Ioan Gură de Aur s-a născut în anul 347, în Antiohia. El a fost crescut doar de mama sa, deoarece tatăl a decedat la scurt timp după nașterea lui.  A fost numit preot în anul 386 de către episcopul Flavian și a ales să-și dedice tot timpul credincioșilor.

Sfântul Ioan a fost arhiepiscop de Constantinopol, una din cele mai importante figuri ale patrologiei creștine, considerat sfânt deopotrivă în Biserica Răsăriteană și în Biserica Apuseană, care îl venerează cu titlul de doctor al Bisericii.  Din cauza unor legături cu prietenii de la Constantinopol și Antiohia, autoritățile au primit ordin să-l deporteze la Pityus, un oraș de pe malul de est al Mării Negre. Sfântul Ioan a murit pe drum spre această localitate, la Comana, în Pont, în ziua de 14 septembrie 407.  Osemintele sale au fost aduse la biserica Sfinţii Apostoli din Constantinopol în anul 438 de către împăratul Teodosie II, la insistențele creștinilor.  Moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur au fost duse mai întâi în Biserica Sfântului Apostol Toma, numită „a lui Amantie», iar după aceea la Biserica Sfânta Irina. A doua zi, dis de dimineață, Sfintele sale Moaște au fost duse în Biserica Sfinții Apostoli.  Racla cu Sfintele Moaște a fost îngropată în Sfântul Altar, lângă Moaștele Sfântului Grigorie Teologul.  După venirea cruciaților în Constantinopol, Moaştele Sfinţilor Ioan şi Grigore Teologul au fost duse în Veneția, iar apoi în Roma. Mai târziu, în ziua de 1 mai 1626, Moaștele au fost mutate din nou în Biserica cea mare a Sfântului Petru, fiind așezate într-o Capelă special amenajată pentru ele.  În 2004, Papa Ioan Paul al II-lea a înapoiat Bisericii Constantinopolului Moaștele Sfinților Ioan Gură de Aur și ale Sfântului Grigorie Teologul, după aproximativ 800 de ani.

După calendarul bisericesc pe stil vechi, la 27 ianuarie este cinstită  Sfânta Nina. Ea s-a născut în anul 290, în Capadocia. Era rudă apropiată a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe.  Potrivit unui manuscris vechi, era verișoara Sfântului Gheorghe. La vârsta de 12 ani a ajuns în grija stareței Niofora după ce tatăl ei a devenit pustnic și mama ei decidă să aibă grijă de săraci și cei aflați în suferință. A primit binecuvântarea Episcopului Iuvenalie și a plecat din Ierusalim către Armenia.

În anul 315 a ajuns în Mtskheta, locul în care, potrivit celor mărturisite de stareța Niofora, s-ar afla „Cămașa lui Hristos”.

Potrivit tradiţiei populare, în această zi este bine să fie consumat lapte de vacă. Semnele timpului arată, că dacă până la 27 ianuarie a fost cald şi vremea s-a răcit brusc, gerul nu va fi de lungă durată. Dacă în această zi pe cer sunt nori albi, ei prevestesc vreme geroasă, dar uscată, iar norii cenuşii – lapoviţă. De e vânt puternic, anul va fi cu multe ploi. Cocoşii au cântat mai devreme ca de obicei, vremea se va încălzi brusc.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului”www.lyberti.com

Добавить комментарий