27 martie în calendarul bisericesc şi în cel popular

27 03 2023 F 1

La 27 martie, stil nou, la două zile după sărbătoarea Bunei Vestiri, este cinstită Sfânta Muceniță Matroana din Tesalonic.  Sfânta Matrona a fost săracă și orfană de mică. Pautilla, stăpâna Matroanei, a auzit că sluga sa merge pe ascuns la biserica creștinilor și i-a zis: „Pentru ce n-ai mers la sinagoga noastră, ci te-ai dus la biserica creștinească?”. La această întrebare Matroana a răspuns: „De vreme ce Dumnezeu este în biserica creştineasca, iar de la sinagoga iudaică s-a depărtat, nu mă duc la sinagogă, ci la biserică”.  Furioasă, Pautilla a încuiat-o pe Matrona într-un loc întunecos, a legat-o de mâini și a înfometat-o. Dar, prin rugăciunile Matronei, legăturile de la mâini au căzut prin puterea lui Dumnezeu. După asta, Matrona a mai fost încuiata și înfometată de încă două ori încă de două ori, murind în cele din urmă. Trupul sfintei a fost aruncat de Pautilla într-o prăpastie, iar creștinii l-au ridicat și îngropat cu cinste.

În această zi, potrivit calendarului bisericesc pe stil vechi,  este sărbătorit Sfântul Cuvios Benedict din Nursia.  Sfântul Cuvios Benedict din Nursia, al cărui nume în limba latină înseamnă „binecuvântatul”, s-a născut în anul 480 în provincia romană Nursia, având părinţi bogaţi şi creştini.  Benedict a fost trimis de către părinții lui la şcolile din Roma în vremea când o stăpâneau herulii regelui barbar Odoacru. Roma trecea atunci printr-o decădere din punct de vedere moral. Aceasta l-a mâhnit pe tânărul Benedict în aşa măsură încât a părăsit cetatea şi pe colegii vicioşi şi s-a retras în munţii Subiaco unde a rămas trei ani. Ajuns acolo, l-a găsit monahul Roman care l-a şi tuns în monahism. În acest timp i s-a dat de Bunul Dumnezeu puterea de a face minuni şi vindecări. Apoi, a devenit stareţ la Mănăstirea Vicovara la cererea călugărilor de acolo.

Cu şase zile înainte de sfârşitul vieţii, Sfântul Benedict şi-a săpat mormântul. În ziua a şasea a cerut să fie dus în Biserică. S-a împărtăşit cu Sfintele Taine şi după ce a dat îndemnuri ucenicilor a trecut la cele veşnice în aceeaşi zi. Sfântul Benedict a trăit până la vârsta de 63 de ani. O parte din moaştele Sfântului Benedict se află la Mănăstirea Casino.

În această zi se ţinea cont de următoarele semne ale timpului. Dacă e frig, aşa va fi vremea încă şapte zile înainte. Ziua cu soare prevesteşte o răcire bruscă a vremii. De plouă şi tună, vara va fi cu arşiţă şi uscată. Dacă norii plutesc mai sus şi repede, starea vremii se va ameliora.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий