29 octombrie — Ziua Internațională de Combatere a Accidentului Vascular Cerebral

3042b27890d1b698339047db0dfd6274__1200x630

În fiecare an, pe 29 octombrie, în întreaga lume este marcată Ziua accidentului vascular cerebral. Potrivit unei informări a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, accidentul vascular cerebral este o boală care afectează anual peste 15 milioane de oameni în întreaga lume şi răpeşte câte o viaţă la fiecare 6 secunde.

Deși este o maladie caracteristică pentru vârstnici, în ultima perioadă de accidente vasculare cerebrale suferă din ce în ce mai mulți tineri. 30 la sută dintre persoanele care suferă de această maladie, decedează în primele ore din cauza infarctului. Pacientul poate supraviețui, dar există  riscul să sufere de dereglări de vorbire sau mișcare.

Renunţarea la fumat, limitarea consumului de alcool, regimul alimentar bogat în fructe şi legume, controlul regulat al glicemiei şi a tensiunii arteriale, precum şi mişcarea zilnică sunt principalii factori care pot reduce semnificativ riscul îmbolnăvirii.

Potrivit unui studiu, persoanele agresive şi nervoase riscă să facă un atac cerebral.

Potrivit medicilor, aproximativ 1.500 de cazuri de accident vascular cerebral se înregistrează anual în regiunea Cernăuți.

Добавить комментарий