31 ianuarie în calendarul bisericesc şi în cel popular

31 01 2023 Ф 1 а

La 31 ianuarie, după calendarul bisericesc pe stil nou, sunt cinstiți sfinții Doctori fără de arginți Chir și Ioan. Ei au învățat medicina în Alexandria și pentru că tămăduiau oamenii „fără onorariu”, li se spunea „doctori tămăduitori fără arginți”. Cei doi arătau bolnavilor că de multe ori boala este pedeapsă de la Dumnezeu pentru păcatele săvârșite. Mulți dintre cei tămăduiți primeau sfânta învățătură a Mântuitorului Hristos, Doctorul sufletelor și al trupurilor noastre.

Pe vremea Împăratului Dioclețian (284-305), Sfântul Chir a fugit în Arabia și s-a călugărit. Atunci, Dumnezeu l-a înzestrat cu darul de a săvârși minuni, a tămăduit bolile doar prin puterea cuvântului. Sfântul Ioan era din orașul Edesa (Mesopotamia) creștin și ofițer în armata romană.

Când a auzit de minunile săvârșite de Sfântul Chir, l-a căutat în Arabia și a rămas cu el.

Pe stil vechi, în această zi este sărbătorit Sfântul Atanasie cel Mare, arhiepiscopul Alexandriei.

Sfântul Atanasie a trăit în zilele marelui împărat Constantin şi ale urmaşilor săi. A luat parte la Sinodul întâi ecumenic de la Niceea, unde, diacon fiind, a ruşinat pe Arie prin înţelepciunea şi dovezile aduse din Sfânta Scriptură. După moartea lui Alexandru a ajuns arhiepiscop al Alexandriei, dar a fost alungat de împăratul Constantin prin multe locuri şi multe a pătimit, fiind continuu prigonit timp de patruzeci şi doi de ani. Mântuitorul Hristos, a Cărui Dumnezeire a apărat-o cu îndârjire, l-a aşezat la bătrâneţe iarăşi în scaunul arhiepiscopiei sale, de unde s-a mutat către Domnul.

Pe timpuri, în ultima zi de Gerar erau geruri mari. Se mai spune că dacă la 31 ianuarie este moină, recolta de cartofi va fi mică. Dacă în amiaza zilei se arată soarele din nori, primăvara va fi timpurie. Dacă e viscol, primăvara va fi târzie. Dacă ciorile zboară în cârduri, gerurile vor dura mai multe zile.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului”www.lyberti.com

 

Добавить комментарий