31 mai în calendarul bisericesc și în cel popular

31 05 F 2

La 31 mai, stil nou, este sărbătorit Sfântul Apostol Ermie.  Soldat în armata romană în secolul al II-lea, Sfântul Apostol Ermie a fost judecat și i s-a cerut să renunțe la credința lui în Hristos. Pentru că a refuzat să se lepede de Dumnezeu, a fost supus la chinuri cumplite, iar apoi a fost aruncat în foc.

Prin mila Domnului însă, acesta a rămas nevătămat. În cele din urmă, Sfântului Apostol Ermie i-a fost tăiat capul. Sfântul Ermie a luat mucenicia la 31 martie 166, în timpul domniei împăratului Antonim.  Creștinii au luat în taină trupul Sfântului Mucenic Ermie și l-au îngropat cu cinste. Sfintele lui moaște îi vindecă pe bolnavi și se arată grabnic ajutătoare în nenorocirile de tot felul.

După calendarul bisericesc pe stil vechi, este cinstit Sfântul Mucenic Teodot. El a fost hangiu pe vremea împăratului Dioclețian. Sfântul îi adăpostea în han pe creștinii prigoniți. Creștinii care reușeau să scape de persecuții erau ajutați cu toate lucrurile de care ei aveau nevoie.

În acea perioadă, au existat șapte fecioare care au fost torturate pentru credința lor în Iisus Hristos. În final ele au fost aruncate într-un lac. Una dintre acestea, Sfânta Tecusa, i-a apărut în vis Sfântului Teodot, cerându-i să scoată trupurile fecioarelor din lac și să le îngroape.  După visul pe care l-a avut, Teodot a ieșit împreună cu un credincios pentru a îndeplini dorința pe care mucenița i-a spus-o în vis. Un înger al Domnului le-a ghidat pașii pentru a afla unde sunt trupurile fecioarelor și pentru a le îngropa. Credinciosul care l-a însoțit pe Sfântul Teodot l-a trădat în fața judecătorului. După ce a fost supus la numeroase chinuri, Teodot a primit mucenicia.

Semnele timpului din această zi arată că, dacă frunzele de stejar încă nu au atins dimensiunile obișnuite, vara va fi secetoasă și săracă în recolte. Dacă cerul la apus de soare este posomorât, va ploua. Ceața din dimineața zilei de 31 mai este un semn că luna iunie va fi ploioasă. Dacă din pământ ies aburi, în curând va ploua.

Se cere menționat faptul că în zilele noastre, în natură s-au produs schimbări esențiale și nu toate aceste semne ale timpului sunt veridice.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com 

Добавить комментарий