31 octombrie: sărbători şi semne ale timpului

31 10 2022 F 1

În fiecare an, la 31 octombrie pe stil nou, Biserica Ortodoxă îi pomeneşte pe Sfinţii Apostoli Apelie, Stahie, Amplie, Urban, Aristobul şi Narcis. Ei au făcut parte din cei 70 de ucenici ai Domnului şi sunt un simbol al curajului creștin.  Sunt sărbătoriți pentru osteneala lor, nu atât din timpul vieţii Domnului Iisus Hristos pe pământ, cât mai ales pentru dumnezeiasca lor luptă după mutarea la cele veşnice a Sfinţilor Apostoli. Aceşti sfinţi au dus mai departe lucrarea mântuirii şi Biserica lui Hristos, cu fapta, cu cuvântul, cu minunile şi cu sângele lor.

La 31 octombrie, pe stil vechi este cinstit Sfântul Apostol și Evanghelist Luca. El era un om cultivat, lucru care se poate observa și din scrierile sale. A studiat filosofia greacă, medicina și artele în orașul natal, Antiohia Siriei. Sfântul Apostol Pavel ne spune că Luca a fost medic și tovarăș în călătoriile sale de răspândire a cunoștințelor Evangheliei.  Cele două cărți ale sale  sunt Evanghelia despre venirea în lume a Fiului Celui Preaînalt, Domnul și Mântuitorul nostru, Iisus Hristos și Faptele Apostolilor în care ne arată că Cel ce a Înviat din morți a ales, a pregătit și a trimis în lume pe apostoli ca să răspândească învățătura Sa mântuitoare. Sfântul Luca a venit la Ierusalim când Domnul Iisus Hristos își înfăptuia lucrarea Sa pe pământ, l-a cunoscut, l-a văzut și l-a auzit cu ochii și urechile lui pe Mântuitorul său.  Sfântul Apostol Luca este numărat cu cei 70 de apostoli și împreună cu Cleopa l-au văzut pe Hristos înviat pe drumul către Emaus. După Pogorârea Sfântului Duh, se întoarce în Antiohia unde  i se va alătura Sfântului Apostol Pavel, călătorind alături de el, convertind păgâni și evrei la credința creștină. După ce Pavel a fost martirizat la Roma, Sfântul Evanghelist Luca a răspândit Evanghelia în Italia, Dalmația și Macedonia. Sfântul Apostol și Evanghelist Luca a fost primul care a pictat chipul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și chipurile Sfinților Apostoli Petru și Pavel, fiind considerat întemeietorul iconografiei creștine.

Sfântul Evanghelist Luca este considerat ocrotitorul iconarilor şi pictorilor, de aceea lui i se roagă pentru inspiraţie. În popor se crede că oamenii înzestraţi cu harul de a picta icoane au sufletul curat.

Semnele timpului arată că dacă până în această zi nu a nins, iarna va fi târzie. Dacă norii pe cer plutesc dinspre miază-noapte spre miază-zi, va fi vreme însorită. Dacă imaginea Lunii nu este clară, va ploua.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий