4 ianuarie, ziua internațională Braille

braile

4 ianuarie, ziua internațională Braille

Ziua Mondială a Braille sărbătorește conștientizarea importanței alfabetului Braille ca mijloc de comunicare în realizarea deplină a drepturilor omului pentru persoanele nevăzătoare și cu deficiențe de vedere, conform Wikiedia.org.

Data evenimentului a fost aleasă de Adunarea Generală a Națiunilor Unite printr-o proclamație în noiembrie 2018 și marchează ziua de naștere a lui Louis Braille, creatorul acestui sistem de scriere. În alfabetul Braille, literele sunt compuse din puncte ieșite în relief care pot fi simțite cu ajutorul degetelor. Sistemul se bazează pe o matrice de șase puncte aranjate pe două coloane de câte trei puncte.

Braille poate fi scris de mână — de la dreapta la stânga — cu ajutorul unui punctator pe hârtie. Când foaia este întoarsă pe dos, punctele ies în relief, iar textul poate fi citit de la stânga la dreapta; se poate realiza și cu ajutorul instrumentelor clasice, tăbliță și punctator, cu mașini de scris (analoage celor de dactilografiat) sau cu ajutorul tehnologiei de acces (imprimante Braille analoage celor standard).

Ziua Mondială a alfabetului Braille a fost sărbătorită pentru prima dată pe 4 ianuarie 2019.

La 4 ianuarie 1809, la Coupvray, se năştea Louis Braille, considerat inventatorul sistemului de scriere pentru nevăzători.

El și-a pierdut vederea la vârsta de trei ani, în urma unui accident. Remarcându-se prin rezultate foarte bune la învățătură, în ciuda handicapului său, Louis Braille a primit o bursă de la un nobil local, ajungând astfel la Școala pentru nevăzători din Paris a lui Valentin Hauy, primul care a folosit metoda ștanțării hârtiei ca modalitate de a citi folosită de nevăzători. Metoda lui se baza pe reproducerea în relief a literelor obișnuite, o metodă greoaie care nu permitea scrierea de mână.

Aflând despre căpitanul de artilerie Barbier de la Serre, care, pentru trimiterea de mesaje secrete, folosea un sistem care consta în imprimarea unor puncte pe bucăți pe carton, Louis Braille a preluat ideea și așa a apărut alfabetul cu puncte în relief, folosit și în prezent de nevăzători.

Alfabetul Braille folosește 6 puncte pentru 63 de semne (litere, sunete, semne, cifre, note muzicale).

În 1847, a fost pus la punct tiparul Braille, cu ajutorul căruia au putut fi tipărite cărți pentru nevăzători.

Libertatea Cuvântului – www.lyberti.com

Добавить комментарий