5 octombrie: sărbători şi semne ale timpului

5 10 2022 F 1

La 5 octombrie, după calendarul creştin ortodox pe stil nou, sunt cinstiţi Sfinţii Cuvioşi Daniil şi Misail. Ei s-au născut în a doua jumătate a secolului al 16-lea în părţile Olteniei. Cei doi sfinți au plecat lăsându-și familiile şi au intrat în Mănăstirea Cozia, unde au trăit în ascultare și smerenie. Nu după mult timp au fost tunşi în monahism, iar Cuviosul Daniil s-a învrednicit de harul preoţiei, devenind duhovnicul mănăstirii. După o vreme, Daniil împreună cu Misail au plecat în pustie, dincolo de „Turnul lui Traian”, în ţinuturile Muntelui Cozia. Acești doi sfinți posteau şi se rugau zilnic. Ei au ridicat și o biserică din lemn, mai exact Schitul Turnu. Sfinţii Cuvioşi Daniil şi Misail au fost înmormântaţi lângă Altarul bisericuţei lor, iar în 1676, Mitropolitul Varlaam al Ţării Româneşti le-a mutat sfintele moaşte la temelia bisericii din piatră zidită acolo de el. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române i-a canonizat pe aceşti sfinţi români în anul 2016.

Creştinii ortodocşi, care se conduc după calendarul pe stil vechi, îl cinstesc la 5 octombrie pe Sfântul Foca. Sfântul Foca din tinerețe era plin de darul Duhului Sfânt, gonindu-i pe demoni din oameni și tămăduind neputințele. Fiind ales episcop în cetatea Sinopiei, a întors mulți oameni de la rătăcirea lor și pe păgâni de la închinarea la idoli i-a adus la cunoștința Unuia Dumnezeu.

Semnele timpului arată că dacă de pe mesteceni încă n-au căzut frunzele, zăpada va cădea târziu. Pe brazi sunt puţini conuri, iarna va fi caldă. În această zi, potrivit observărilor fenologice, se încheie perioada de toamnă cu zile calde, blânde şi frumoase.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий