Orizonturi culturale în relațiile ucraineano-maghiare

афиша грант филармония_1.cdr

„Ucraina în  timp” este genericul  proiectului de artă, ce prevede  un turneu  prin Ungaria pentru  orchestra simfonică a Filarmonicii Regionale din Transcarpatia. Scopul proiectului este prezentarea artei muzicale profesioniste ucrainene peste hotare, cu accent pe retrospectiva istorică.

În  17 noiembrie, în sala de concerte a Casei de Arte din orașul Varpoloto va avea loc un mare concert, în care muzica fondatorilor școlii componistice  transcarpatiene   I.Marton și D.Zador și a compozitorilor  ucraineni moderni M.Skorik, E.Stankovich, V. Telichko.Iar în 18 noiembrie în incinta bisericii.

Sf. Mihail (Budapesta), va avea loc  un concert –recviem  prilejuit de împlinirea a   85  de ani de la Holodomorul(foametea) din  Ucraina. Acțiunea este concepută pentru a onora memoria a milioane de victime nevinovate ale foametei artificiale din anii 1932-1933 și pentru a atrage atenția suplimentară a comunității mondiale asupra uneia dintre cele mai tragice pagini din istoria poporului ucrainean. Programul va cuprinde operele lui M. Skorik, E. Stankovich, V. Telichko, D. Zador, piesa populară lemkă Plîve cacea po Tisine  „( Înoată o rață pe Tisa), care a devenit deja un recviem  pentru eroii plecați în eternitate.

Impreuna cu orchestra simfonica a Societatii Filarmonice Regionale Transcarpatice la proiect  participă solisti cu renume: Diana Gavata (violoncel), Ferenc Tomich (clarinet), Taras Popovici (flaut), Istvan Halus (bariton). Din creațiile poetice ale lui  Taras Șevcenco va recita Natalia Pitsur. Dirijor – artista emerita a Ucrainei, Victoria Svalyavchik-Tsanko.

Realizarea proiectului de artă „Ucraina în timp” a devenit posibilă datorită sprijinului Fundației Culturale ucrainene, iar Societatea Culturii Ucrainene  din Ungaria a contribuit activ la implementarea sa. Turneul  orchestrei simfonice are drept  scop prezentarea demnă  a produsului cultural național ucrainean drept fenomen artistic european modern și de a contribui  pozitiv la dezvoltarea  relațiilor mutuale culturale și educaționale tolerante dintre Ucraina și Ungaria.

Proiectul se va încheia cu un concert dedicat celor  85 de ani de la Holodomor, el  va avea loc la 22 noiembrie, în Sala Mare a Filarmonicii  Regionale Transcarpatia.

Referință: Fundația Culturală Ucraineană –este o instituție publică, înființată în 2017, în conformitate cu legea corespunzătoare  ucraineană cu scopul de a  promova cultura națională și arta, oferind condiții favorabile pentru dezvoltarea potențialului intelectual și spiritual al personalitățiii și societății, accesul publicului larg la cultura patrimonial national cultural, susținerea diversității culturale  și integrarea culturii ucrainene în spațiul cultural la nivel mondial. Activitatea fundației conform legislației actuale  se află sub egida și coordonarea Ministerului  Culturii din Ucraina.

Elvira Chilaru

Inter Regio News

Добавить комментарий