La 7 februarie 1510 s-a încheiat, la Iași, tratatul de pace între domnul Moldovei, Bogdan al III-lea și regele Poloniei, Sigismund I cel Bătrân. Bogdan III, poreclit „Chiorul” sau „cel Orb” (1479-1517) a domnit în Moldova din 1504 până în 1517. Ca fiu al lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, Bogdan a dus mai departe moştenirea lăsată de ilustrul său părinte, chiar dacă domnia sa a fost una zbuciumată şi nu foarte lungă. Când Ştefan Vodă a trecut la cele veşnice, Bogdan avea 25 de ani. Cronicarul Grigore Ureche l-a numit pe Bogdan al III-lea „cel Orb şi Grozav”, bazându-se pe unele scrieri ale cronicarilor poloni. Supranumele de „cel orb” i s-a tras, se spune, de la pierderea unui ochi într-o bătălie purtată în Codrii Cosminului, la 1497, când armata lui Ştefan cel Mare a obţinut o strălucită victorie contra „Federaţiei celor două Naţiuni” (regatul polonez şi ducatul lituanian). Chiar dacă a trebuit să plătească un tribut de două ori mai mare către Imperiul Otoman – comparativ cu suma pe care o plătise Ştefan, tatăl său – important este că Bogdan al III-lea „cel Orb” a reuşit să păstreze independenţa Ţării Moldovei.
La 7 februarie 1777 s-a născut la Goleşti, judeţul Argeș, Dinicu Golescu (Constantin Golescu), cărturar şi memorialist român. A fost fiul marelui ban din Țara Românească Radu Golescu și al Zoiței Florescu. În anul 1826 Dinicu Golescu a înfiinţat, pe moşia sa din Goleşti, o şcoală în care puteau învăţa gratuit tineri, indiferent de categoria socială din care făceau parte. Dinicu Golescu este cunoscut ca membru fondator al Societăţii literare (1827), contribuind activ la apariţia primului ziar în limba română – „Curierul românesc”. A decedat la 5 octombrie 1830.
La 7 februarie 1875 în satul Stulpicani, judeţul Suceava, s-a născut Nectarie (numele de mirean Nicolae Cotlarciuc), cleric ortodox român, arhiepiscop al Cernăuților și Mitropolit al Bucovinei (1924-1935). Nicolae Cotlarciuc a fost unicul copil al lui Teodor și al Ioanei Cotlarciuc. După ce a absolvit liceul la Suceava, a făcut facultatea la Cernăuţi (1895-1899), obținând doctoratul în Teologie și Filozofie. Au urmat specializări la universitățile din Bonn, Viena, Munchen şi Wurzburg. În anul 1901 a fost profesor suplinitor de liceu la Cernăuți. A ajuns în cler ca diacon al Catedralei din Cernăuți, funcționar, bibliotecar și director al Bibliotecii Universității. După moartea soției, în 1918, se călugărește la Mănăstirea Putna, primind numele Nectarie. În martie 1923 a fost ales episcop al unei episcopii basarabene nou înființate, Cetatea Albă – Ismail. În 1924 a fost ales arhiepiscop al Cernăuților și Mitropolit al Bucovinei. Mitropolitul Nectarie a fost, de asemenea, delegat la câteva Congrese ale Mișcării ecumenice Stockholm (1925), Lausanne (1927), la Conferința episcopilor anglicani din Palatul Lambeth (1930), la Congresul vechilor catolici de la Viena și Bonn (1931) ș.a. A decedat la Cernăuţi, la iulie 1935, în urma unei boli la stomac.
La 7 februarie 1906 s-a născut Oleg Antonov, constructor de avioane, renumit pentru construcția avioanelor de tip AN-10, AN-24, AN-22, AN-12. Primul avion AN-2, creat în Biroul de Proiectare Antonov, s-a dovedit a fi un aparat cu un succes surprinzător. S-a decis lansarea producției în serie la Uzina de Avioane din Kiev. În 1952, Biroul de Proiectare Antonov s-a mutat în capitala Ucrainei. Tânăra echipă a avut nevoie de mai puțin de patru ani pentru a crea avionul de transport militar specializat AN-8. La acea vreme, aceasta era o mare realizare. Antonov și echipa pe care o conducea au câștigat faima mondială în 1965. Atunci, o adevărată senzație a fost demonstrația celui mai mare avion din lume, AN-22 „Antei”, la Salonul aeronautic de la Paris, în Le Bourget. Acesta rămâne și astăzi de neegalat în rândul avioanelor cu motoare turbopropulsate. Aveau să treacă alți 17 ani, iar lumea avea să fie surprinsă de o altă capodoperă a producătorilor de avioane de la Kiev — An-124 „Ruslan”. Astăzi este cel mai puternic avion militar de transport de pe planetă și este utilizat cu succes și ca avion comercial. În total, sub conducerea lui Oleg Antonov au fost create 52 de tipuri de fuzelaje și 16 tipuri de aeronave. Printre acestea se numără avionul de transport militar mediu AN-12, avioanele multifuncționale AN-14 și AN-28, avionul de pasageri AN-24 și avionul de transport militar cu decolare și aterizare scurtă AN-72. Interesele lui Antonov nu erau limitate la aviație. Economia, pictura, literatura, tenisul — aceasta nu este o listă completă a hobby-urilor sale. Avea un mare respect pentru tradițiile naționale, limba și cultura Ucrainei. În plus, Oleg Antonov nu a fost indiferent la procesele care au loc în societate. Atunci când, în a doua jumătate a anilor 1960, autoritățile sovietice au lansat o nouă rundă de represiuni împotriva intelectualității ucrainene, el s-a alăturat apărării celor pe care îi considera acuzați pe nedrept de crime grave. A încetat din viață la 4 aprilie 1984 și a fost înmormântat la Kiev, la cimitirul Baikove.
La 7 februarie 1945, la Mihoreni, plasa Herța din fostul județ Dorohoi (astăzi în raionul Cernăuți, regiunea Cernăuți, Ucraina) s-a născut Gheorghe Calamanciuc, dramaturg și poet moldovean. Scriitorul Gheorghe Calamanciuc, după finalizarea studiilor universitare de filologie, s-a afirmat ca profesor universitar, om de teatru și jurnalist, în special la Bălți. În ultima vreme, după pensionare, s-a stabilit la Iași, continuându-și și în inima Moldovei neobosita sa activitate literară. De-a lungul vieții, curajul nu l-a părăsit niciodată și este de ajuns să amintim că a preferat să scrie, zeci de ani, pentru sertar, decât să publice texte impuse de stăpânirea sovietică. Mai mult, a hotărât să-și distrugă primul volum de poezie, cel din 1966, pentru că i s-a cerut adăugarea a trei poeme pe temele: „Lenin”, „prietenia popoarelor”, „comunism”. Opera sa, deosebit de variată, dovedește o neobosită atenție și o nesfârșită dragoste, mai ales pentru românitatea din teritoriile înstrăinate în urma cotropirilor din vremea războiului. Ficțiunile sale romanești, deseori antrenante (în 2011, romanul „Don Juan de mucava” a fost declarat în mod oficial cea mai citită carte din R. Moldova), tratează probleme de stringentă actualitate socială, o temă centrală fiind degradarea condiției familiei, în urma cataclismelor istoriei. Nu mai puțin pasionante, piesele de teatru („Salvați capra lui Creangă!”, „Caprele verzi”, „Ultimul urmaș al lui Ștefan-vodă”, între multe altele) au început prin a servi repertoriului Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Bălți, fiind jucate și pe alte scene. A decedat la 16 iulie 2022.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com