Tradiții creștine, tradiții strămoșești  — „Sânzienele” de la Forosna

7 07 2020 LC site SANZIENE 2

Astăzi în Ucraina este marcat pe stil vechi praznicul creștin-ortodox Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătoare care are și origini străvechi de până la creștinism. Tradiția creștină a sărbătorii își are începuturile în secolele IV-V, când a fost trecută în calendarul bisericesc și data precisă a Crăciunului. Ucrainenii  numesc sărbătoarea populară, case se asociază cu Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, „Ivana Kupala”, iar românii – „Sânzienele”.

În tradiția românească Sânzienele sunt ființe extraordinar de frumoase, asemenea unor zâne, care trăiesc în păduri sau pe câmpii. În noaptea de Sânziene se prind în horă, cântă și dansează. Acestea conferă plantelor și buruienilor de leac proprietăți deosebite pentru a putea fi folosite la tratarea anumitor afecțiuni. De asemenea,  Sânzienele apără holdele de grindină, aduc rod semănăturilor, ursesc fetele de măritat.

Acum în satele noastre, rămase cu tineret puțin, n-o să vezi de Sânziene dansuri ale fetelor în sânul naturii. În schimb, fetele culeg flori de sânziene și își împletesc din ele coronițe, pe care apoi le dau drumul pe apă pentru a-și ghici ursitul.

La Forosna, sat din raionul Noua Suliță, situat la intersecția a două culturi – română și ucraineană, tradițiile populare sunt respectate și propagate. Lucrătorii Bibliotecii din sat, folosindu-se de mijloacele moderne, au plasat pe Facebook un subiect local video, consacrat sărbătorii Sânzienelor. Cerul senin și înalt de vară, holdele pârguite din zare întregesc speranțele frumoase,  de fericire și noroc ale acestor fete.  Oare în timpurile demult apuse nu a fost așa?!

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 7 07 2020 LC site SANZIENE 1 7 07 2020 LC site SANZIENE 2 7 07 2020 LC site SANZIENE 3 7 07 2020 LC site SANZIENE 4

Добавить комментарий