9 Mai, Ziua Europei

FOTO-3

Robert Schuman: „Pacea mondială nu poate fi asigurată fără a face eforturi creatoare proporţionale cu pericolele care o ameninţă. Contribuţia pe care o poate aduce civilizaţiei o Europă organizată şi activă este indispensabilă pentru menţinerea unor relaţii paşnice… Nu am reuşit să realizăm o Europă unită şi ne-am confruntat cu războaie”.
În fiecare an, la 9 Mai, se sărbătoreşte Ziua Uniunii Europene, pentru a marca istorica declaraţie de la 9 Mai 1950 a ministrului francez de externe Robert Schuman, prin care propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania, pentru eliminarea rivalităţilor seculare dintre cele două state. Decizia a fost luată de Consiliul European de la Milano, în 1985.
Declaraţia lui Schuman a stat la baza amplului proces de construcţie a unei Europe unite. Statele Beneluxului şi Italia s-au alăturat Franţei şi Germaniei şi, la 18 aprilie 1951, a fost semnat Tratatul de la Paris, care instituia Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului (CECO) între Germania, Franţa, Belgia, Italia, Luxemburg şi Olanda. Aceste state au semnat, la 25 martie 1957, Tratatele de la Roma, care instituiau Comu­nitatea Economică Europeană (CEE). Ulterior, la acest complex proiect de construcţie europeană s-au alăturat Irlanda, Marea Britanie şi Danemarca (1973), Grecia (1981), Spania şi Portugalia (1986), Suedia, Austria şi Finlanda (1995), iar la 1 mai 2004, noi zece state: Cehia, Ciprul, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Slovacia, Slovenia, Polonia şi Ungaria şi la 1 ianuarie 2007 – Bulgaria şi România. Uniunea Europeană are în prezent 27 de state-membre.
Începând cu 2003, Ziua Europei este marcată şi în Ucraina. Însă nu pe 9 Mai, ci în a treia sâmbătă a lunii mai. Această sărbătoare a devenit tradiţională şi în această zi în toate oraşele din ţară sunt organizate diferite activităţi culturale, distractive etc. În anul curent Ziua Europei în Ucraina va fi marcată pe 21 mai.

Добавить комментарий