92 de ţări vor să obţină Oscarul pentru cel mai bun film într-o limbă străină

oscar_38100800

Nouăzeci și două de țări au intrat în competiția pentru Oscarul dedicat celui mai bun film într-o limbă străină la următoarea ceremonie de acordare acestor prestigioase premii ale lumii cinematografiei – un adevărat record, după cum a anunțat joi Academia americană de Film, scrie realitatea.net.

Printre candidații care s-au făcut deja remarcați se numără filmul libanez „L’insulte”, în regia franco-libanezului Ziad Doueiri, recompensat cu premiul pentru cel mai bun film la Festivalul de Film de la Veneția, pelicula norvegiană „Thelma” sau satira suedeză „The Square”, de Ruben Ostlund, câștigătoarea unui Palme d’Or surpriză la ultima ediție a Festivalului de Film de la Cannes.

De asemenea, „First They Killed My Father: A Daughter of Cambodia Remembers”, o peliculă semnată de Angelina Jolie, va reprezenta Cambodgia. Filmul este o producție americano-cambodgiană dedicată poveștii adevărate a unui activist cu aceasta dublă naționalitate, Loung Ung, care a supraviețuit atrocităților regimului khmerilor roșii.

Propunerea României la Oscarul pentru cel mai bun film într-o limbă străină este „Fixeur”, de Adrian Sitaru. Cu un scenariu semnat de Claudia și Adrian Silișteanu, Fixeur spune povestea lui Radu (Tudor Aaron Istodor), stagiar la biroul din București al Agenției France Presse, aspirant la un post de reporter. Oportunitatea realizării unui subiect despre o prostituată minoră repatriată din Franța îi dă acestuia ocazia să își dovedească competențele. Totuși, pe măsură ce se apropie de scopul său, Radu realizează că înverșunarea cu care înțelege să facă această meserie este îndoielnică.

Oscarul pentru cel mai bun film străin i-a revenit peliculei „The Salesman”, în regia iranianului Asghar Farhadi, care a boicotat ceremonia de acordare a premiilor pentru a-și manifesta dezacordul față de decretul președintelui Trump privind migrația, care interzicea cetățenilor din șapte țări cu majoritate musulmană , printre care și Iranul, să intre în SUA.

Lasă un răspuns