Regiunea Odesa: O nouă apariție editorială: „Strigătul tăcerii”, semnată de poetul cu origini bucovinene Ion Bâcu

152035631_3656793757767646_3020063850720658611_o

Centrul de Informare al Romaniei din Ismail semnalează o apariţie editorială inedită, cel puţin pentru spaţiul cultural românesc din zona Bugeacului, a unui nou volum de versuri, semnat de poetul Ion Bâcu, intitulat „Strigătul tăcerii” . Volumul a apărut recent la Editura Pim, Iași, 2021.

Redactor de carte: Natalia Ursu

Tehnoredactare: Alena Carmidis

Mihaela Dincă

Imagine copertă: La marginea latinității,

lucrare în ulei de Pavel Guțu

Prefață: Adi G. Secară-Halil

Ediție îngrijită de: Rodica Rodean

Este relevant faptul că acest volum de versuri a apărut în urma unor colaborări bilaterale între membrii Cenaclului Literar „Ecoul Bugeacului” din cadrul Centrului de Informare al României din Ismial cu membrii Uniunii Scriitorilor din Romania, se menționează în comunicatul  Centrului de Informare al Romaniei din Ismail.

Despre valoarea și mesajul transmis prin versurile din volumul „Strigătul tăcerii”, spicuim din prefață și postfață câteva gânduri:

„Frumoasă și emoționantă această reîntâlnire cu Ion Bâcu, simbol al trăiniciei și al trăirilor tensionate într-o vreme în care post-umanismul, dar și vechi relicve și curente încep să-și (re)arate latura întunecată. Între tăcere și vorbire, a fi sau a rămâne român este o stare de spirit complementară universalității. „La marginea latinității”, la capătul unei lumi, Ion Bâcu rămâne un reper valoric, un străjer la porțile unui purgatoriu al Istoriei” (Adi G. Secară,  Membru al Uniunii Scriitorilor din Romania)

„ Undeva, pe un pământ sfânt, într-o casă de țară, lângă oglinzile lacului Ialpug, cel ce aruncă cu lebede și stele peste sat, respiră și (ne)scrie (la început de secol XXI) unul dintre tinerii poeți de limbă română, care văd primii răsăritul soarelui” (Sterian Vicol, Membru al Uniunii Scriitorilor din Romania)

„Poezia lui Ion Bâcu poartă un mesaj lesne de înțeles în epoca pe care o traversează și aceasta pare să fie o cumplită durere interioară. Întoarcerea la rădăcini, la tradiții și obiceiuri, la literatură și la cultură, rămâne o vindecare temporară, o mângâiere prin creație, o posibilă renaștere. Versurile scot în evidență o profundă trăire ce acaparează lumea sa, mai ales când vine vorba despre cuvântul în limba română „prea multe cuvinte orfane s-au adunat la bustul Limbii Române/ prea multe tăceri înfiate au rămas de ocară “(poezia Prea …Limbii Române). „E trist Nichita să locuiești în limba română/ cu prispa risipită de vremuri și pereții nevăruiți”(poezia E trist Nichita)” (Violeta Craiu, Membru al Uniunii Scriitorilor din Romania)

„Ion Bâcu este un poet care a avut de la început un stil original şi foarte personal de scriere, pe care, în ani, l-a rafinat, dar a rămas neschimbat. Cuvântul interior trebuie să se facă auzit, să iasă din obişnuit şi atunci ia forma strigătului, a strigătului interior, a unui strigăt al tăcerii…

Volumul de versuri Strigătul tăcerii este o explozie de sensuri, care trezește tăcerea din adormire, o apăsare în cuvinte, un strigăt la frământările timpului nefericit, la soarta vitregă ce a marcat destinul unui neam și al limbii române peste care bate vântul aspru al pierzaniei și al răstignirii… Poetul  pune degetul pe rana basarabeanului autohton, al cărui strigăt zguduie istoria acestui neam”

(Natalia Ursu, prof. de limba română)

Evenimentul de lansare a volumului de versuri „Strigătul tăcerii” de Ion Bâcu,  va avea loc la Centrul de Informare al României din Ismail,  în cadrul Festivalului de Poezie „Să ne cunoaștem poeții”, ediția a II –a,  dedicat  Zilei Internaţionale a poeziei, 21 martie 2021,  potrivit comunicatului Centrului de Informare al Romaniei din Ismail.

De menționat că poetul Ion Bâcu, președintele Cenaclului Literar „Ecoul Bugeacului” din Ismail, s-a născut în pitoreasca localitate românească Oprișeni din regiunea Cernăuți. Este autorul mai multor culegeri colective ale poeților din Ucraina și România,  autor al culegerii de versuri „Toți mă cred tânăr. Toreador”, al cărei manuscris a fost premiat la Galați, la Ediția din anul 2000 a Festivalului Național de Poezie «Grigore Hagiu».

Libertatea Cuvântului – www.lyberti.com

Добавить комментарий