Judecătorul ucrainean Mykola Ceaus, răpit din centrul Chișinăului

481810455-1617453796oeptg4w

Un bărbat în vârstă de 54 de ani a fost răpit de trei persoane din curtea unui bloc de locuit amplasată în sectorul Centru al Capitalei.

Cazul a avut loc astăzi, 3 aprilie, transmite  Știri.md.

Potrivit unui comunicat emis presei, poliția a fost sesizată în jurul orei 13:15.

Bărbatul răpit ar fi judecătorul controversat, Mykola Ceaus. Despre aceasta a anunțat avocatul său într-un live pe o rețea de socializare.

Avocatul a îndemnat persoanele care cunosc locul aflării clientului său să anunțe organele de forță.

«Pe caz e inițiat un proces penal. La moment ofițerii de investigație și urmărire penală întreprind toate măsurile în stabilirea tuturor circumstanțelor», se arată în comunicatul Poliției.

Alte circumstanțe se stabilesc.

https://www.facebook.com/598392971/videos/10158286423542972/

***

La 9 august 2016, detectivii Biroului Național Anticorupție din Ucraina (NABU) l-au prins, în flagrant delict, cu o mită de 150 de mii de dolari ascunși în două borcane. Pe 6 septembrie, Rada Supremă a permis reținerea magistratului. Făcând uz de imunitatea de judecător, magistratul a părăsit Ucraina, însă a fost dat în urmărire națională și internațională. În Ucraina, acesta riscă de la 8 la 12 ani de închisoare.

În 2017, Ceaus a fost reținut la Chișinău, fiind suspectat de traversarea ilegală a frontierei de stat. Ulterior, la cererea autorităților de la Kiev, a fost plasat în izolatorul Procuraturii Anticorupție în scopul extrădării. În octombrie 2017, Ceaus a solicitat azil politic, însă cererea a fost refuzată. Ulterior, dosarul lui Ceaus din Moldova a fost închis. În 2019, jurnaliștii l-au văzut la Chișinău.

Pe 29 martie 2021, portalul de investigație RISE Moldova a scris că magistratul nu a fugit din Ucraina, ci a fost evacuat în urma unei operațiuni organizate de structuri de forță de elită de pe ambele părți ale frontierei. Acesta ar fi fost adus în Moldova cu un avion charter și cu pașaportul omului de afaceri moldovean Veaceslav Turcu, cu care Ceaus ar semăna izbitor. Operațiunea ar fi fost organizată de către persoane din echipa fostului președinte ucrainean Petro Poroșenko, precum și persoane din anturajul ex-președintelui PDM Vladimir Plahotniuc. Veaceslav Turcu neagă orice implicare în această schemă.

Libertatea Cuvântului  (www.lyberti.com)

Добавить комментарий