La 13 februarie, stil nou, data la care Biserica Ortodoxă îl sărbătorește pe Sfântul Cuvios Martinian, cel care a primit de la Dumnezeu darul tămăduirilor și cel de a izgoni duhurile demonice. Sfântul Cuvios Martinian era din Cezareea Palestinei şi s-a născut pe vremea împăratului Constanţiu (337-361), fiul marelui Constantin. La 18 ani, Sfântul Martinian, părăsind casa părintească, s-a retras într-o peşteră unde a trăit 25 de ani, primind darul facerii de minuni. Şi mulţi veneau şi se foloseau de cuvintele, rugăciunile şi de sfaturile lui cele înţelepte. Sfântul Cuvios Martinian a devenit sihastru la vârsta de 18 ani şi s-a aşezat într-o chilie pe muntele numit Locul Corabiei.
După 25 de ani de viaţă pustnicească a primit darul tămăduirilor. Printre multe alte ispite, a fost ademenit de diavol, care a luat chipul unei femei. A biruit ispita, iar acea femeie s-a pocăit şi a intrat la Mănăstirea Sfintei Paulina din Betleem. După aceasta, a plecat pe o stâncă din mare, unde a locuit zece ani, fiind hrănit de un corăbier. A plecat de acolo, pentru că o fată scăpată dintr-un naufragiu a ajuns pe aceeași stâncă cu el. Cu ajutorul unor delfini, a ajuns la uscat şi s-a stabilit la Atena, unde a murit şi a fost îngropat cu mare cinste de episcopul locului.
În această zi, pe stil vechi, este cinstit Sfântul Nichita. În popor se crede că Sfântul Nichita apără de foc, fulgere și de radiația solară sporită. Se spune că pe timpul său, Sfântul Nichita, prin rugăciunile sale nu numai că stingea incendiile, ci și ferea pământul de uscăciune. El propovăduia creștinismul, ducea o viață de ascet, se ruga permanent pentru cei din preajmă, a săvârșit foarte multe fapte bune. A fost canonizat în anul 1547.
Semnele timpului pentru această zi sunt: dacă flacăra focului din sobă este roșie, va fi ger, iar dacă albă – va fi moină și o primăvară timpurie. Dacă în noaptea de 13 februarie cerul este senin, în ziua următoare va fi vreme însorită. Dacă în ziua de 13 februarie în jurul soarelui se vede un cerc, este semn de belșug în recolte.
(T.L.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com