Vasile Grigoraș – in memoriam
La 17 aprilie, în Joia Mare, și-a încheiat crugul vieții Vasile Grigoraș, jurnalist român din Cernăuți. Născut la 13 octombrie 1937, în satul Costiceni, absolvent al Universității din Cernăuți, Vasile Grigoraș a făcut parte din generația de jurnaliști români care au contribuit din plin la afirmarea mediilor de expresie românească din regiune. El și-a început activitatea la ziarul raional din Noua Suliță „Pe calea leninistă”. Acolo au trudit și colegii lui de generație și de breaslă – Gheorghe Mihalcean, viitorul redactor-șef al „Zorilor Bucovinei”, și Constantin Stanciu, consătean de-al său, cronicar pasionat al evenimentelor nouăsulițene. Apoi calea vieții l-a adus pe Vasile Grigoraș la Hliboca, la ziarul raional „Constructorul Comunismului”. După o practică bună la ziarele raionale, Vasile Grigoraș a fost angajat la publicația regională „Zorile Bucovinei”, în calitate de șef al Secției organe administrative. În perioada 1977-1979 a urmat Facultatea de jurnalism de la Școala Superioară de Partid din Kiev, după absolvirea căreia a fost numit în postul de redactor-șef al Redacției emisiuni în limba română de la Televiziunea și Radiodifuziunea Regională Cernăuți.
În cei 20 de ani de activitate la televiziune, Vasile Grigoraș, în calitate de reporter și comentator, s-a orientat mai mult la temele satului. Cel mai des îi ducea pe operatori pe lanurile gospodăriilor agricole. Fratele său era mecanizator și el, Vasile Grigoraș, îi stima forte mult munca și, într-un fel, îl invidia, căci considera ocupația aceasta nobilă. Era convins că rândurile înșirate pe câmpul alb al foii de hârtie sau cuvintele rostite la microfon și în fața camerei de luat vederi trebuie să nimerească în sufletul omului ca semințe ale binelui și luminii.
Ca orișicare jurnalist, Vasile Grigoraș a fost pasionat și de cuvântul artistic. Prefera să scrie schițe umoristice, majoritatea lor fiind publicate în coloanele ziarului „Zorile Bucovinei”. De asemenea, s-a publicat în almanahurile literare „Unde ți-i fericirea?” (1969), „Făuritorii bunăstării” (1975), apărute la Editura „Carpați” din Ujgorod, precum și în almanahul „Țara Fagilor”, editat de Dumitru Covalciuc și tipărit la Târgu-Mureș din România. A pregătit pentru tipar o culegere de povestiri, nuvele și schițe umoristice.
Jurnaliștii de la mediile de expresie românească din regiune, în deosebi de la Audiovizualul public din Cernăuți, au primit cu profundă tristețe vestea despre decesul fostului îndrumător și coleg, Vasile Grigoraș. Cale lină spre ceruri!
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com