A murit Regele Mihai I al României

Regele Mihai I si principesa Margareta decoreaza o serie de personalitati din Romania si din Europa, la Palatului Elisabeta din Bucuresti, joi, 25 octombrie 2012. (Eduard Enea)

Regele Mihai a murit, la vârsta de 96 de ani, la reședința sa din Elveția, anunța televiziunea națională din România, care citează un comunicat al Casei Regale. Regele Mihai I era ultimul monarh în viață care supraviețuise cel de-al doilea război mondial.

Trupul neînsuflețit va fi depus pentru doua zile la Castelul Peleș din Sinaia (județul Prahova) și doua zile la Palatul Regal din București, în Sala Tronului.

Regele Mihai va fi înmormântat la Curtea de Argeș.

Reamintim că în data de 16 noiembrie, șeful Casei Majestății Sale, Andrew Popper, anunța că starea sănătății lui Mihai „este foarte precară”.

Regele Mihai s-a retras din viață publică la începutul lunii martie a anului trecut, când Casa Regală a anunțat că a fost diagnosticat cu carcinom epidermoid metastazant și leucemie cronică și a fost supus unei intervenții chirurgicale la o clinica din Lausanne (Elveția).

dz04MDAmaGFzaD02NWJkNGFlNzNmYzYyNTRhMzVjYzMyMGNhNDc5ZjlmNw==.thumb

Biografia monarhului

Regele Mihai I s-a născut pe 25 octombrie 1921, la Sinaia, ca fiu al regelui Carol al II-lea şi al prinţesei Elena, strănepotul reginei Victoria a Marii Britanii şi văr de gradul trei al reginei Elisabeta a II-a.

Pe data de 20 iulie 1927, Mihai devine rege al României, în urma renunţării la tron a tatălui său, Carol al II-lea. Detronat trei ani mai târziu de tatăl său, Mihai reprimeşte coroana după un deceniu, pe 6 septembrie 1940.

În al Doilea Război Mondial, când România se aliază cu Germania împotriva Uniunii Sovietice, iar ruşii câştigă războiul, Mihai se vede nevoit să abdice. Legendele comuniste spuneau că, pe 30 decembrie 1947, când Mihai a părăsit România şi a plecat în exil, în Elveţia, trenul său ar fi fost încărcat cu aur, bijuterii şi tablouri, considerate a fi patrimoniu naţional.

Regele Mihai a murit - fotografie cu Regele Mihai in tinerete

În 1992, regelui i se permite să revină în ţară pentru a participa la prăznuirea Paştelui. Cum peste un milion de oameni au ieşit în stradă pentru a-l întâmpina, excesul de popularitate l-a îngrijorat pe Ion Iliescu, preşedintele României la acea vreme, așa că l-a întors pe rege de la Aeroportul Otopeni înapoi în Elveţia.

Regele Mihai e reprimit în ţară, în 1997, de preşedintele român Emil Constantinescu.

Regele Mihai a murit. A fost diagnosticat cu leucemie în 2016

Regele Mihai a fost operat anul trecut în Elveția. Majestatea Sa a aflat, la începutul anului 2016, că are leucemie cronică și carcinom epidermoid metastazant. Din acest motiv, Regele Mihai și-a anunțat retragerea din viața publică prin intermediul unui mesaj, în care a menționat că fiica sa, Principesa Margareta, îi va prelua prerogativele.

Regele Mihai a fost căsătorit cu Regina Ana de Bourbon-Parma, iar în anul 2015 au sărbătorit 67 de ani de la căsătoria lor, oficiată pe 10 iunie 1948, la Atena. Regina Ana a murit pe 1 august 2016. Considerat cel mai longeviv cuplu regal din istoria României, cei doi au avut împreună cinci fete: Margareta, Elena, Irina, Sofia şi Maria.

Regele Mihai a murit - familia regala

Добавить комментарий