Acoperământul Maicii Domnului (legende, tradiții, superstiții)

Acoperamantul

Astăzi creştinii ortodocşi sărbătoresc Acoperământul Maicii Domnului, sărbătoarea rânduită de Biserică în amintirea arătării Maicii Domnului în Biserica din Vlaherne.

În această zi a anului 911, se făcea priveghere în această biserică, pentru salvarea cetăţii care era asediată. La ora patru dimineaţa, Maica Domnului s-a arătat înaintea poporului, stând în văzduh şi rugându-se cu lacrimi. Sfântul Acoperământ era ţinut în mâini deasupra capetelor credincioşilor. În jurul ei se aflau apostolii, sfinţii şi mucenicii. Sfântul Andrei cel Nebun pentru Hristos a zis către ucenicul său iubit, Epifanie: „O vezi, frate, pe Împărăteasa şi Doamna tuturor cum se roagă pentru întreaga lume?” Iar Epifanie a zis: „O văd, Părinte, şi mă minunez!”.

Sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului mai este cunoscută în popor şi sub denumirea de Procoave. Potrivit tradiţiei populare, Acoperământul Maicii Domnului reprezintă pregătirea ogoarelor pentru sezonul rece şi acoperirea pământului cu brumă. De Procoave credincioşii ţin post, fiindcă astfel sunt feriţi de boli, de înec sau de supărări.

Denumirea populară a Acoperământului Maicii Domnului, „Procoavele“, este de fapt un cuvânt slavon care înseamnă acoperirea pământului cu brumă sau cu zăpadă. În unele zile se zice că fetele care sunt împodobite astăzi pentru nuntă au parte de o căsnicie lungă şi fericită.

Astăzi gospodinele îşi servesc rudele şi oaspeţii cu plăcinte de post, umplute cu mere sau cu dovlecei. În această zi fetele se roagă Maicii Domnului pentru a le „înveli” cât mai curând cu vălul imaculat de mireasă. Se povestește că, în această zi, Sfântul Andrei a văzut-o pe Maica Domnului plutind în văzduh, cu mâinile întinse, rugându-i-se lui Dumnezeu pentru neamul omenesc, iar de atunci oamenii o roagă, la rândul lor, să îi acopere cu mila sa și să-i păzească de toate relele.

Luna octombrie este legată de multe superstiții: bătrânii mai cred și acum că, dacă frunzele pomilor se îngălbenesc și cad repede, e semn că anul care urmează va fi roditor. Dacă plouă mult în octombrie, va fi vânt puternic în decembrie, iar dacă e multă brumă sau chiar zăpadă în această lună, în ianuarie va fi timp frumos.

Добавить комментарий