Acordul de încetare a focului în estul Ucrainei a intrat în vigoare

bbeb415-0

Un acord de încetare totală a focului între forţele ucrainene şi separatiştii proruși din estul Ucrainei, a intrat în vigoare, luni dimineaţa, la ora 00.01, la scurt timp după o discuţie telefonică între Volodimir Zelenski şi Vladimir Putin.

În timpul convorbirii telefonice, ambii preşedinţi şi-au exprimat susţinerea pentru armistiţiul de încetare a focului, care a fost convenit săptămâna trecută de negociatorii din Ucraina, Rusia şi Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

Preşedinţia ucraineană a transmis că Zelenski i-a spus lui Putin că, pe lângă încetarea focului, sunt necesare şi alte măsuri pentru eliberarea cetăţenilor ucraineni în estul Ucrainei, Crimeea şi Rusia.

Kremlinul a declarat că Putin i-a transmis lui a declarat lui Zelenski că decizia Ucrainei de a organiza alegeri regionale în 2020 contrazice acordurile de pace de la Minsk menite să rezolve conflictul izbucnit în 2014.

Dacă va fi respectată, încetarea focului ar „deschide calea pentru punerea în aplicare şi a altor clauze” din acordul de pace de la Minsk, a declarat biroul preşedintelui Ucrainei.

Добавить комментарий