Adevărata vocaţie a lui Nicolae Hauca e cea de artist fotograf…

23 07 2022 H 1

Fotograful-cronicar, Nicolae Hauca, astăzi îşi sărbătoreşte jubileul de 60 de ani. Născut în cotul Hliniţa al Boianului, Nicolae Hauca a studiat filologia română la Universitatea din Cernăuţi, în anii 80, angajându-se apoi la redacţia ziarului „Zorile Bucovinei”, însuşind meseria de gazetar şi de la consăteni de-ai săi, numele cărora erau permanent în şpalturile publicaţiei. Peste câţiva ani s-a constatat că Nicolae Hauca este înzestrat cu o „voce de crainic” şi a fost invitat la microfoanele din studiourile de radio şi televiziune ale redacţiei româneşti a audiovizualului regional Cernăuţi.

În anii 90 Nicolae Hauca şi-a încercat capacităţile şi în business, însă s-a convins că aparatul de fotografiat este vocaţia sa. Ca artist fotograf a participat la diferite expoziţii, chiar internaţionale. Ca fotograf-cronicar este cel care oglindeşte şi propagă în imagini viaţa comunităţii româneşti din regiunea Cernăuţi, şi nu numai. Pentru activitatea sa neobosită a fost distins cu medalia „Bucovina recunoscătoare”. Ca un discipol recunoscător profesorului său universitar, Grigore Bostan, Nicolae Hauca a contribuit nemijlocit la ridicarea bustului vestitului om de ştiinţă, poet şi academician, Grigore Bostan, în satul său de baştină, Budeneţ.

Nicolae Hauca este prezent nu numai în viaţa publică din Cernăuţi şi regiune, ci şi din satul său natal, Boian, susţinând iniţiativele frumoase ale consătenilor. Mediile de expresie românească din ţinutul nostru, inclusiv „Libertatea Cuvântului”, îi sunt recunoscătoare lui Nicolae Hauca pentru intenţia colegială de a le promova.

Cu prilejul jubileului împlinirilor, îi urăm bunului nostru coleg sănătate şi mulţi ani fericiţi, paşnici şi senini, rodnici şi bogaţi ca holda din acest mijloc de vară.

23 07 2022 H 2

23 07 2022 H 3

23 07 2022 H 4

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com 

 

Добавить комментарий