Adio, drag Abecedar!

1463836002021_2

Una dintre cele mai emoționante sărbători pentru elevii clasei întâi este sărbătoarea „Adio, Abecedar!”, din preajma încheierii anului de învățământ.

La Școala medie nr. 10 de la Roșa, or. Cernăuţi, ea decurge în mod tradițional cu partici­parea nemijlocită a părinților. De fapt, aceștia, împreună cu învă­ţă­­toarea, și organizează pentru copiii lor o astfel de sărbătoare a cărții. O sărbătoare de neuitat.
La 20 mai, în sala de fes­ti­vi­tăți a școlii, în prezența peda­gogilor, elevilor, părinților, au ieșit pe scenă, în haine de sărbătoare, micuții din clasa întâi, care prin versurile recitate au demonstrat că au însușit bine abe­cedarul și pot urca cu în­credere și alte trepte ale științei de carte. Rolul „Abe­ce­darului” l-a jucat elevul din clasa a treia Ma­xim Fediuc, iar cel al „Cărții de citire” – eleva din aceiași clasă Ca­rina Şorodoc.
DSCN7481Luându-și rămas bun de la prima lor carte — Abecedarul, elevii din clasa întâi au declarat în cor: „Fiecare filă a lui e o bucurie. / El ne-a învățat pe toți / A citi și a scrie. / De aceea l-am păstrat / Ca pe o scumpă carte / Și nu l-am supărat”. Deci, în clasa urmă­toa­re prietenă de nedes­părțit le va fi „Cartea de citire”.
Manifestarea a decurs după un scenariu bogat, neo­bișnuit, prin stră­duința elevilor, a învă­țătoarei lor, a părinților, creându-le tuturora o sărbătoare minunată. Ei au recitat, cu mult talent, versuri, au dansat cu plăcere… Doa­m­na învățătoare, Elena Cojocaru, și-a pregătit „artiștii” ca un regizor adevărat, iar părinții le-au gătit dulciuri în formă de litere ale alfabetului româ­nesc. Le-au mai dăruit și cărți cu povești.
Dulce și fermecată este știința de carte în limba ma­ternă. Aceasta au simțit-o fiecare din cei prezenţi la sărbătoarea elevilor din clasa întâi. I-a unit limba ro­mână, căci majo­ritatea pă­rinților micuților din cla­sa întâi sunt absolvenți ai acestei școli – cea mai veche școală româ­nească din oraș. Absolventă a acestei școli este și însăși învățătoarea, doamna Elena Cojocaru, precum și soțul ei. Părinții, de asemenea au învățat aici, iar mama ei tot învățătoare de clasele primare a fost. Aici învață și fiica doamnei Elena, Iuliana – elevă în clasa a șasea.
Fie ca şi în continuare să se bucure copiii de dulciuri în for­mă de litere românești, iar pări­n­ții lor să aibă încredere în graiul ma­tern, românesc. Or, cu li­terele al­fabetului limbii române trebuie scrise și următoarele file din istoria Școlii medii nr. 10 din suburbia Roșa a ora­șului Cer­năuți.
(Cor. nostru)

Добавить комментарий