Adolescenta Kira salvată, ca prin minune, din Mariupolul asediat

11 05 2022 F 3

Kira are 12 ani, iubeşte animalele, desenul. Adolescenta ar trebui să termine acum clasa a șasea, așteptând fără griji vara și vacanța cea mare. Acum ea e împreună cu  familia la Cernăuți, departe de Mariupolul natal, căutând să-şi revină după cele trăite într-un timp atât de scurt…

În martie, în Mariupolul ocupat, soldații lui Putin l-au ucis pe tatăl Kirei, Evghen Obedinski, un multiplu campion ucrainean la polo pe apă și căpitan al echipei naționale a Ucrainei. Fata a fost dusă ilegal la Donețk.

Deoarece Kira și-a pierdut mama încă din fragedă copilărie, bunicul ei, Oleksandr Obedinski, a decis să-i fie tutore, fapt despre care a scris anterior „Libertatea Cuvântului”.  El a început să recurgă la orice posibilitate pentru a-și aduce nepoţica de pe teritoriul necontrolat de Ucraina. Bunicul afirmă că s-a adresat chiar la Vatican. El a făcut apeluri la autorități, mass-media, fundații și organizații de caritate internaționale. A bătut la toate ușile și a crezut că în curând își va îmbrățișa nepoţica. Și s-a întâmplat o minune. Datorită muncii sistematice și coordonate a tuturor autorităților ucrainene respective, fata a fost scoasă de pe teritoriul ocupat. Președintele Volodymyr Zelenski a ținut chestiunea dată sub control permanent.

„Fiul meu a murit după unul din numeroasele atacuri aeriene. Kira și vecinii ei s-au ascuns în subsol. Câteva zile mai târziu, când hrana s-a terminat, au hotărât să părăsească orașul. La plecarea din Mariupol, Kira a fost rănită de schijele unei mine explodate. Soldații ucraineni au alergat la ei, i-au acordat primul ajutor și i-au prevenit că este periculos să continue drumul. Oamenii au reușit să ajungă la Manguş, care era deja ocupat de trupele rusești. De acolo, Kira rănită a fost trimisă la Donețk. S-a aflat în spitalul din oraş”, le-a relatat jurnaliştilor cernăuţeni  Oleksandr Obedinski.

Datorită asistenței Ministerului Reintegrării Teritoriilor Ocupate Temporar al Ucrainei, bărbatul a reușit să-și ia nepoţica din Donețk. Acum sunt la Cernăuți, se plimbă mult, cu Kira lucrează un psiholog. Fata a fost deja înscrisă la o școală locală.

Oleksandr Obedinski spune că nu știe dacă apartamentul său din Mariupol e întreg, fiindcă  nu are nicio legătură cu orașul natal. Dar el este sigur că Mariupolul va fi ucrainean şi va putea să se întoarcă și să-și reînhumeze fiul, scrie site-ul Administraţiei Militare Regionale Cernăuţi.

11 05 2022 F 6

11 05 2022 F 4

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий