Alimente pe care nu trebuie să le consumi înainte de somn

alimentele-pe-care-le-poi-manca-noaptea-fara-ca-sa-te-ingrasi-770x428

Calitatea somnului este puternic influenţată de o mulţime de factori, printre care se numără şi alimentaţia. Descoperă ce alimente nu trebuie să consumi înainte de somn!

Adormi foarte greu, te trezeşti de mai multe ori în timpul nopţii şi te răsuceşti pe toate părţile fără să reuşeşti să adormi profund? De vină poate să fie telefonul sau tableta folosite în pat care s-a dovedit a fi un obicei extrem de nociv petru calitatea somnului tău. În aceeaşi măsură, alţi factori care îţi pot distruge somnul sunt legaţi şi de temperatura din cameră care este prea ridicată (temperatura optimă pentru somn fiind între 18-19 grade Celsius) sau de diversele surse de lumină, cum ar fi ceasul de noptieră sau alte display-uri luminoase.

Toţi aceşti factori îţi perturbă serios somnul, iar dacă mai adaugi în meniu şi alimente care nu sunt deloc indicate spre a fi consumate seara atunci vei avea o noapte albă şi vei fi extrem de obosită în ziua următoare. Teoretic ar fi ideal să nu mâncăm nimic cu trei ore înainte de somn, deoarece astfel nivelurile glicemiei, a insulinei şi a leptinei se stabilizează şi acest lucru are un efect benefic asupra corpului şi te va ajuta să ai un somn odihnitor.

Trebuie să fii foarte atentă şi la alimentele pe care le consumi seara după o anumită oră, deoarece unele au un efect devastator asupra calităţii somnului. Iată care sunt alimentele pe care nu trebuie să le consumi înainte de somn:

1. Ciocolata
Nu numai că are un conţinut ridicat de grăsimi şi zahăr care energizează corpul, consumul de ciocolată aduce şi cofeină care stimulează sistemul nervos.

Consumul de ciocolată, în special varianta neagră cu un conţinut ridicat de cacao trebuie evitat seara târziu înainte de somn. În funcţie de fiecare organism în parte, chiar dacă nu te împiedică să adormi repede, cofeina este un puternic stimulent şi te va împiedica să ai un somn liniştit.

2. Alimentele grase şi prăjite
O cină târzie care include alimente de tip fast-food poate să îţi perturbe serios somnul, deoarece se digeră foarte greu şi te va împiedica să ai un somn liniştit. Efectul îl vei simţi pe pielea ta în dimineaţa următoare când te vei trezi foarte obosită şi fără pic de energie după o noapte în care ai dormit prost.

3. Friptura de porc, vită, miel
Pe lângă faptul că are un conţinut ridicat de grăsimi saturate, carnea roşie se digeră foarte greu şi îţi va perturba serios somnul dacă este consumată seara târziu. Riscul de a adormi greu şi a te trezi de mai multe ori pe parcursul nopţii va fi unul mai mare, de aceea este de preferat să consumi aceste surse de proteine la masa de prânz, iar seara să optezi pentru iaurtul grecesc, peşte sau proteine de origine vegetală.

4. Ardeiul iute şi alimentele picante
Chiar dacă obişnuieşti să mănânci picant şi nu îţi cauzează dinsconfort digestiv este de preferat să eviţi alimentele picante seara târziu, înainte de a merge la somn. Capsaicina, substanţa care conferă gustul picant ardeiului este benefică pentru sănătate în general, însă se pare că tot ea este cea care perturbă calitatea somnului atunci când mâncăm alimente picante înainte de somn. În plus, alimentele picante deterrmină o creştere a temperaturii corpului, iar acest lucru perturbă serios calitatea somnului.

Prin urmare, consumă ardeiul iute în timpul zilei deoarece stimulează metabolismul şi arderea grăsimilor, însă evită-l seara pentru a avea un somn liniştit.

5. Alcoolul
O băutură alcoolică te poate relaxa seara după programul încărcat din timpul zilei. Însă, dacă se depăşeşte măsura, tot alcool va fi cel care te poate împiedica să ai un somn odihnitor. Studiile arată că în ciuda efectului relaxant pe care îl resimţim consumând alcool, somnul va fi perturbat şi te vei trezi de mai multe ori pe timpul nopţii. Astfel că efectul pe care îl vei resimţi dimineaţa următoare nu va fi unul tocmai plăcut. Aşa că este de preferat să renunţi la alcool seara sau să te limitezi la un consum moderat pe care să-l asociezi cu o cantitate mare de apă plată pentru a favoriza hidratarea corpului.

6.Broccoli şi conopida
Acestea au o cantitate însemnată de fibre care se digeră lent şi pot să perturbe calitatea somnului, deoarece organismul lucrează în timp ce tu încerci să dormi.
Acestea sunt alimente sănătoase pe care le poţi consuma la cină şi chiar au triptofan, o substanţă care stimulează secreţia de serotonină care te poate ajuta să ai un somn liniştit, însă este de preferat să nu le mănânci târziu, înainte de somn.

Somnul este esenţial pentru sănătate
Un program haotic de somn afectează grav sănătatea, după cum au dovedit-o numeroase studii până în prezent. Însă, mai mult decât atât trebuie să ştii că atunci când corpul este privat de somn şi nu te odihneşti cât trebuie vei fi tentată să mănânci mai mult şi să faci alegerile alimentare cele mai rele pentru organism. În plus, riscurile pentru sănătate pe termen lung sunt foarte multe şi au un impact serios asupra inimii, a creierului şi a pielii. În plus, privarea corpului de somn slăbeşte sistemul imunitar, determină apariţia durerilor de cap, favorizează creşterea în greutate, scade capacitatea de concentrare şi predispune la boli grave.

„Lipsa somnului sau o calitate proastă a somnului au un impact negativ pe termen scurt şi lung asupra sănătăţii pacienţilor şi se pot asocia inclusiv cu obezitate, diabet, slăbirea sistemului imunitar, unele cancere şi apariţia condiţiilor favorizante ale depresiei sau anxietăţii”, a declarat Prof. Dr. Florin Mihălţan, Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.

Добавить комментарий