Ambasadorul Ucrainei la ONU: „Rusia pregătește Crimeea pentru amplasarea de arme nucleare”

1470868662-2803

Rusia continuă pregătirea infrastructurii militare din Crimeea pentru instalarea de arme nucleare, a declarat ambasadorul Ucrainei la ONU, Vladimir Ielcenko, arătând că Moscova a dublat numărul trupelor sale din peninsulă, relatează agenţia de presă Unian şi publicaţia „Segodnia”.

În acest sens, a afirmat Ielcenko, Rusia transferă trupe şi echipamente prin Marea Azov şi nu a renunţat la planul său de a obţine un coridor terestru dinspre Donbas în Crimeea.

„În Crimeea ocupată are loc o militarizare intensă. Rusia şi-a dublat forţele militare din peninsulă şi continuă pregătirea infrastructurii de aici pentru desfăşurarea de arme nucleare, modernizează inclusiv depozitele de muniţii nucleare din epoca sovietică”, a declarat diplomatul în cursul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU, dedicată Ucrainei.

În acelaşi timp, ambasadorul Ucrainei a atras atenţia asupra tensiunilor în creştere în jurul Mării Azov.

Reamintim că o zi în urmă, comandantul marinei ucrainene, Igor Voroncenko, declarase că există un risc de escaladare în regiunea Mării Azov, cu impact negativ asupra securităţii, comerţului şi navigaţiei, conform Interfax-Ukraina.

„Din punctul de vedere al armatei, situaţia din Marea Azov este foarte tensionată. După cum a precizat deja Serviciul de Stat pentru Frontieră, acolo se află aproximativ 120 de nave şi vedete ruse, dar numai 36 au arme şi pot acţiona, iar 24 au suficient armament la bord”, a declarat Voroncenko, indicând că Ucraina şi-a consolidat prezenţa în zonă printr-un grup de nave mici care poate îndeplini sarcini cu caracter militar.

Lasă un răspuns