AMENZI DRACONICE PENTRU PROPRIETARII DE EURORABLE NEVĂMUITE

Screenshot_1

Proprietarii ucraineni de autovehicule cu numere de înmatriculare europene care încalcă regulile vamale, intră în atenția organelor de drept. Pe 24 mai 2019 se încheie perioada regimului preferențial pentru vămuirea mașinilor străine. Comitetul în chestiunile fiscale al Radei Supreme anunță că în Ucraina există aproximativ 260 mii de mașini străine, rămase nevămuite. Autoritățile ucrainene susțin că sunt conștiente că nu toată lumea dispune de banii necesari pentru înmatricularea mașinilor, însă nu au de gând să prelungească programul de facilități pentru legalizarea mașinilor.

Până la 22 februarie proprietarii de mașini străine au beneficiat de o reducere de 50 % din valoarea taxei vamale pentru înmatricularea maşinilor cu numere străine. În această perioadă au fost legalizate 218 mii de autovehicule, iar Bugetul statului a fost completat suplimentar cu 13,6 miliarde grivne. Cea mai scumpă mașină vămuită a fost un Mercedes-BENZ AMG G 63 fabricat în 2018, pentru care proprietarul a plătit o taxă de 1,5 milioane grivne. Până la 24 mai aceste mașini pot fi legalizate achitând taxa vamală integrală. Începând cu 25 mai, în mod oficial poliția va avea toate motivele să aplice amenzi în cazul mașinilor care au încălcat termenul de ședere în țară. Amenzile pot ajunge până la 170 mii de grivne, în funcție de perioada încălcării termenului legal de aflare în Ucraina. Taxele percepute la legalizarea mașinilor străine depind de mai multe caracteristici. Cu cât motorul este mai puternic, cu atât aceste taxe sunt mai mari. Motoarele pe benzină sunt mai ieftine, comparativ cu cele diesel. Un rol important îl are și vârsta mașinii. De asemenea, vămuirea depinde de valoarea declarată a mașinii, din care se calculează TVA-ul. Juriștii recomandă automobiliștilor ca, începând din luna mai, să renunțe la mașinile străine care nu au actele în regulă. Serviciul Fiscal a transmis Poliției întreaga bază de date cu privire la toate mașinile străine care au intrat pe teritoriul Ucrainei. În cazul în care se constată că mașina se află în mod ilegal în țară, impunerea de sancțiuni va urma imediat. Conform noii legi (nr. 8488), pentru întârzierea vămuirii sunt prevăzute următoarele amenzi:o singură zi – 3.400 grn. 10-20 de zile – 8.500 grn. 20-30 de zile – 85.000 grn. Circa o lună – 170.000 grn., cu riscul confiscării mașinii.

Jurnaliștii de la Libertatea Cuvântului au aflat opinia câtorva proprietari de mașini cu numere europene. Eugen P. din raionul Noua Suliță și-a cumpărat un BMW X6 cu numere bulgărești, fabricat în 2014. Spune că a decis să o legalizeze. A plătit scump, dar nu regretă, pentru că este o mașină impecabilă care, dacă era achiziţionată în Ucraina, l-ar fi costat mult mai mult. Valeriu S. din raionul Hliboca a cumpărat acum doi ani un Wolksvagen Sharan cu numere de înmatriculare românești. „Mașina este fabricată în 2002, are cutie automată și 7 locuri. M-a costat 2.500 euro și sunt foarte mulțumit de ea. Acum pentru a o legaliza trebuie să achit aproximativ 3.000 de euro. Nu sunt dispus să plătesc acești bani. Cel mai probabil va trebui să vând maşina pentru piese de schimb”, ne-a mărturisit Valeriu. De menționat că, începând din luna mai, sunt prevăzute amenzi uriașe pentru pierderea sau dezasamblarea mașinilor străine, care figurează în baza de date a Serviciului Fiscal. Adică, în cazul în care mașina este introdusă în țară pe numele unui cetățean ucrainean și el a întârziat cu vămuirea, a aruncat-o la fier vechi sau a vândut-o pentru piese de schimb, el riscă o amendă de 170.000 grivne. În astfel de cazuri, unii avocați amabili recomandă automobiliștilor să depună la poliție o declarație despre furtul autovehiculului. Atunci, șoferii vor avea o scuză formală pentru a justifica încălcarea perioadei de ședere și a da vina pe hoți.

Добавить комментарий