Americanii consideră că societatea lor este mai coruptă de când a venit Trump la putere

Republican presidential candidate Donald Trump points into the crowd as he heads off stage after speaking at town hall meeting at the Atkinson Country Club in Atkinson, N.H., Monday, Oct. 26, 2015.  (AP Photo/Cheryl Senter)

Americanii cred că societatea lor este considerabil mai coruptă decât era înainte de venirea la putere a lui Donald Trump, relevă un studiu publicat marți, citat de AFP, informează Agerpres.ro.

Aproape șase din zece persoane chestionate consideră că faptele de corupție s-au înmulțit în ultimele 12 luni, comparativ cu trei din zece într-un sondaj similar realizat în ianuarie 2016, a conchis asociația Transparency International (TI).

Corupția este o problemă endemică la Casa Albă în opinia a 44% dintre americanii intervievați, o creștere de 8% de la sondajul precedent. Congresul, forul legislativ al SUA, este evocat cel mai frecvent ca fiind marcat de corupție. Totodată, dacă în 2016 jumătate dintre cei chestionați au apreciat că guvernul a eșuat în lupta anticorupție, în prezent această proporție a crescut la 70%.

„Aleșii noștri au eșuat în eforturile de a inspira încredere în capacitatea Washingtonului de a se afla în slujba populației. Sunt percepuți în continuare ca reprezentând interesele unei elite corporatiste”, a comentat Zoe Reiter, purtătoare de cuvânt a TI.

Sondajul a fost realizat telefonic pe un eșantion de 1005 adulți, în perioada octombrie-noiembrie, cu o marjă de eroare de 3,1%.

După instalarea sa în funcție, Donald Trump le-a încredințat celor doi fii mai mari ai săi controlul zilnic al afacerilor derulate de Trump Organization, al cărei proprietar a rămas însă. Or, fiind vorba de un imperiu de afaceri cu ramificații în toată lumea, s-a pus și problema unor potențiale conflicte de interese în favoarea președintelui american, amintește AFP.

Lasă un răspuns