Amnesty International critică autoritățile ucrainene pentru eșecul investigării dosarelor protestatarilor de pe Maidan

293F598D-2FA0-4978-A555-17893AB74A60_w1597_n_r1_st

Amnesty International a criticat autoritățile ucrainene pentru că nu a reușit să facă dreptate celor care au suferit de pe urma abuzurilor poliției în timpul protestelor din 2013-2014 din Kiev, de la sfârșitul cărora s-au împlinit cinci ani.

Într-o declarație a organizației pentru apărarea drepturilor omului se spune că sistemul a împiedicat înfăptuirea justiției, în loc să-i pedepsească pe foștii și actualii reprezentanți ai organelor de drept responsabili de împușcarea protestatarilor de pe Maidan.

Amnesty International a îndemnat autoritățile să contribuie la investigarea cazurilor de încălcare a drepturilor omului.

În timpul Euromaidanului, în capitală și alte orașe ucrainene au fost uciși 106 oameni, inclusiv 13 polițiști. Procuratura a stabilit circa 450 de suspecți și a intentat aproximativ 300 de dosare. Instanțele judiciare au pronunțat 48 de sentințe, dintre care numai nouă prevăd pedepse cu închisoarea. Nici unul din foștii angajați ai poliției nu a fost condamnat la închisoare cu executarea sentinței.

Protestele Euromaidan au început pe 21 noiembrie 2013 ca reacție la refuzul fostului președinte Viktor Ianukovici de a semna Acordul de Asociere a Ucrainei la Uniunea Europeană. După ce poliția a devastat „orășelul de corturi” al opozanților în centrul Kievului, protestele au luat amploare. Violențele au atins apogeul în zilele de 18-20 februarie, când în urma ciocnirilor dintre protestatari și forțele de ordine au fost uciși 77 de oameni.

Lasă un răspuns