Analiștii politici cernăuțeni despre escaladarea conflictului din Donbas

lSvOmzEizevCuJhbB4c6.w695

Un soldat ucrainean a fost ucis și alți trei au fost râniți în luptele cu separatiștii pro-ruși în estul Ucrainei. Anunțul a fost făcut marți dimineața de către Ruslan Homceak, șeful Statului Major al Forţelor Armate ale Ucrainei, în cadrul reuniunii Consiliului Național de Securitate și Apărare.

Politologii cernăuțeni Igor Burkut și Igor Babiuk şi-au expus părerile referitor la escaladarea conflictului militar din Donbas, într-un interviu acordat agenției ACC, potrivit Libertatea Cuvântului.

„Ofensiva nouă a rușilor în Donbas este cauzată de mai mulți factori. Ziua aniversării „Maidanului”, care la Moscova este numită „lovitură de stat”, este unul dintre factori. Există însă și un factor emoțional: rușii sperau să impună la Conferința de la München, care s-a încheiat pe 16 februarie, planul său de „restabilirea păci în Donbas”. De fapt, a fost o încercare de federalizare a Ucrainei, impunere a amnistiei pentru combatanții pro-ruși și forțarea statului ucrainean să suporte povara principală de reconstrucție a Donbasului sfâșiat de război. Cu toate acestea, așa numitul plan „12 pași …” nu a devenit un document oficial al conferinței, care a iritat Kremlinul. Deci, s-a decis să le arate ucrainenilor care sunt „adevărații stăpâni ai Donbasului” — și au lovit.

Forțele armate ale Ucrainei au rezistat atacului inimic și nu au părăsit pozițiile. Soldații noștri au demonstrat încă o dată că conversațiile purtate cu agresorul rus sunt inutile. Aceștia merită loviți peste cap căci diplomația lui Putin se bazează pe forță…”, susține reputatul analist politic Igor Burkut.

18517954_830626327096059_7581121062523083934_o.w800

„Ministerul rus de Externe a făcut o declarație potrivit căreia nu este prevăzută o întâlnire cu partea ucraineană, întrucât se presupune că Ucraina nu îndeplinește niciun punct al acordurilor de la Minsk. Acest lucru demonstrează clar intențiile Rusiei. Ei încearcă să forțeze Ucraina să negocieze direct cu entitățile LNR și DPR. Rusia își continuă presiunea directă și își menține poziția. Între timp, partenerii europeni își exprimă îngrijorarea… 

Există suspiciuni precum că Occidentul este obosit de războiul din Ucraina. Astfel, la Conferința de la München, problema conflictului din Donbas stat pe ordinea de zi sub numărul 10. Prin urmare, dacă Ucraina va merge la negocieri directe, acest lucru va fi doar salutat în Europa. Pe de altă parte, apare întrebarea dacă acest lucru este avantajos Ucrainei. Prin acceptarea unui dialog cu pseudo-republicile din Donbas, Ucraina de fapt  le legitimează. Ceea ce de fapt dorește Rusia”, spune analistul politic Igor Babiuk, președintele organizație „Centrul Bucovina pentru tehnologiile electorale”.

65850917_10157625044474015_7192919019240816640_n.w800

Добавить комментарий