Anchetatorii anticorupţie „studiază” acuzaţiile privind finanţarea libiană a fostului premier Iulia Timoşenko

582ee18d642ffb731866f01c9c1833e8

Anchetatorii anticorupție au făcut cunoscut joi că „studiază” informaţiile de presă referitoare la finanţarea în 2010 a campaniei prezidenţiale a fostului premier Iulia Timoşenko de către regimul fostul preşedinte libian Muammar Gaddafi, scrie Agerpres.

Biroul anticorupţie (NABU) a început „să studieze” informaţiile privind „o posibilă obţinere” de către Iulia Timoşenko a „patru milioane de euro şi utilizarea lor ulterioară pentru a-şi finanţa campania electorală”, a informat serviciul de presă al acestei structuri.

Dacă „detectivii” NABU descoperă „semne de infracţiune”, va fi deschisă o anchetă judiciară, a adăugat serviciul de presă.

Iulia Timoşenko, în prezent deputat, figurează printre candidaţii cei mai bine plasaţi pentru prezidenţialele din 2019 din Ucraina, în faţa preşedintelui actual, Petro Poroşenko, potrivit ultimelor sondaje.

Prim-ministru de două ori între 2005 şi 2010, ea a fost înfrântă la prezidenţiale de candidatul prorus Viktor Ianukovici.

Într-un articol apărut în februarie în cotidianul saudit Asharq al-Awsat, un „asistent” al lui Seif al-Islam, fiul lui Muammar Gaddafi, a afirmat că s-a deplasat personal în Ucraina pentru a-i preda Iuliei Timoşenko aceste fonduri.

„Le aveam într-o valiză şi am mers în Ucraina la bordul unui avion privat. Am ajuns pe aeroportul din Kiev şi am predat valiza unui vicepremier”, a declarat acest bărbat sub acoperirea anonimatului.

Întrebată de AFP, o purtătoare de cuvânt a Iuliei Timoşenko a respins aceste afirmaţii. „Informaţiile nu corespund realităţii. Sunt o absurditate”, a spus ea.

După prezidenţialele din 2010, Iulia Timoşenko a fost închisă pentru abuz de putere într-un dosar considerat de Occident ca justiţie selectivă. Ea a fost eliberată după răsturnarea lui Viktor Ianukovici şi s-a clasat pe locul al doilea la prezidenţiale trei luni mai târziu.

În cursul unei vizite în Ucraina, în 2008, Muammar Gaddafi s-a întâlnit cu Iulia Timoşenko în cortul său de beduin instalat în centrul Kievului. El a fost ucis în Libia în octombrie 2011 de către rebeli.

Lasă un răspuns