Andrzej Duda: Ucraina și Moldova trebuie primite în UE

1 05 Ф 5 а

Președintele polonez, Andrzej Duda, a promis luni că Polonia va depune toate eforturile în timpul președinției în Consiliul Uniunii Europene în prima jumătate a anului 2025 pentru ca Ucraina și Moldova să devină membre ale Uniunii. După cum relatează „Evropeiska pravda” cu referire la RMF FM, Duda a declarat aceasta la un eveniment comun cu Premierul polonez, Mateusz Morawiecki, cu ocazia aniversării a 19-a de la aderarea țării la UE.

După cum a subliniat Președintele polonez, una dintre principalele priorități în timpul președinției Poloniei la Consiliul Uniunii Europene va fi apartenența Ucrainei, Republicii Moldova, precum și a țărilor din Balcanii de Vest la UE. „Prim-ministrul (Mateush Morawiecki – n.red.) și cu mine știu foarte bine ce înseamnă să aștepți mult timp, ce înseamnă să vrei să faci parte din Occidentul liber, din care facem parte astăzi în sens politic”, a accentuat Duda. „Trebuie compensat, și de aceea cred că nimeni altcineva, în afară de noi – Polonia – ar trebui să spună ferm și foarte hotărât: trebuie să le acceptăm în sfârșit în UE. Țările din Balcanii de Vest trebuie acceptate. Astăzi, cererea istorică a momentului urmează să fie acceptată în UE a Ucrainei și a Moldovei”, a subliniat el.

Președintele Poloniei a reamintit că în februarie 2022 a inițiat scrisoarea președinților privind acordarea Ucrainei a statutului de candidat la aderare cât mai curând posibil, lucru care a fost primit inițial cu scepticism. „Astăzi Ucraina este un candidat. Vom face totul pentru ca Ucraina să devină parte a UE cât mai curând posibil”, a relevat Duda.

Polonia este membră a Uniunii Europene de la 1 mai 2004.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий