Ansamblul ,,Crenguța de Iederă”, condus de interpreta Maria Iliuț, a susținut un concert spectaculos la Chișinău!

60888752_2267399786668941_3171368456540913664_n

Ansamblul ,,Crenguța de Iederă” a adus în scenă voia bună, energia pozitivă și frumusețea tradițiilor și portului popular, într-un concert de zile mari susținut, aseară, la Filarmonica Națională ,,Serghei Lunchevici” din Chișinău.

 

Cântece de dragoste, de cătănie, de nuntă, de pahar au răsunat la concertul cu genericul ,,Mândru mi-i portul și jocul”, sub aplauzele celor prezenți în sală.

Membrii ansamblului, îndrumați de privighetoarea cântecului popular, Maria Iliuț, conducătorul muzical, Ion Proca și maestrul-coregraf, Nicolae Gribincea, au dansat și au cântat, ridicând publicul în picioare.

De-a lungul timpului, portul, jocul și spiritul românesc a înrădăcinat în tineri dragostea de folclor.  Ansamblul etnofolcloric „Crenguță de iederă” a fost fondat în anul 1990 de inegalabila interpretă de folclor Maria Iliuț, la îndemnul compozitorului și fondatorului ansamblului ,,Tălăncuța” Andrei Tamazlâcaru.

În toți acești ani, prin colectiv s-au perindat generații și generații. Dorina Luca, membră a colectivului timp de 7 ani, afirmă că ansamblul a devenit o parte din viața sa:

Colectivul studențesc “Crenguță de iederă” este laureat la diverse festivaluri naționale, precum Festivalul – concurs al obiceiurilor și tradițiilor de iarnă “Florile Dalbe”, Festivalul folclorului Ostășesc, Festivalul-concurs municipal al cântecului popular pascal “Pentru tine, Doamne” și multe altele. Rezultatele activității acestor tineri talentați au primit aplauze furtunoase nu doar în țară, dar și peste hotare, în România, Ucraina, Polonia, Bulgaria, Turcia, Grecia și alte țări unde au purtat faima țărișoarei noastre.

Primeniți în cele mai frumoase straie de sărbătoare, membrii ansamblului au convins publicul că realizările artistice au fost meritate pe deplin.

Originară din comuna Crasna, regiunea Cernăuți, tupilată la poale de munte, Maria Iliuţ a adus la Chişinău folclorul şi graiul bucovinean, păstrat intact. Desaga de piese culese de la sătenii alături de care şi-a plămădit talentul și a crescut, cuprinde toate speciile folclorului și, din aceste nestemate, împarte generațiilor care îi calcă pe urme. Maria Iliuț este una din puținele interprete care urmărește încadrarea cât mai activă a tineretului studios în viața culturală, încurajează creația artistică de amatori și educă copiii în spiritul devotamentului față de neam și țară.

Добавить комментарий