Anthony Blinken: „Vizita lui Xi Jinping la Moscova oferă „acoperire diplomatică” crimelor rusești”

Secretary of State Antony Blinken speaks at a briefing on the 2022 Country Reports on Human Rights Practices at the State Department in Washington, Monday, March 20, 2023. (AP Photo/Andrew Harnik)

Întâlnirea liderului chinez, Xi Jinping, cu președintele rus, Vladimir Putin, la Moscova arată intenția Republicii Populare Chineze de a oferi „acoperire diplomatică” presupuselor atrocități ale Rusiei în Ucraina, a declarat Secretarul de stat american, Anthony Blinken, relatează CNN. „Faptul că președintele Xi călătorește în Rusia la doar câteva zile după ce Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pentru Putin arată că China nu simte responsabilitatea de a trage la răspundere Kremlinul pentru atrocitățile comise în Ucraina și, în loc să le condamne, el ar oferi mai degrabă acoperire diplomatică Rusiei pentru a continua să comită aceleași crime”, a subliniat el.

În același timp, Blinken a spus că unele „elemente” ale ofertei de pace de război a Chinei sunt în concordanță cu eforturile pe care SUA le-ar sprijini. „Propunerea Chinei conține elemente pe care le-am susținut de mult timp, inclusiv asigurarea securității nucleare, abordarea crizei umanitare, protejarea civililor și, într-adevăr, primul element cere menținerea suveranității, independenței și integrității teritoriale a tuturor țărilor”, a accentuat Secretarul de stat.  Totuși, el a subliniat că orice cerere de încetare a focului „care nu include retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei ar însemna efectiv sprijinirea ratificării cuceririi ruse”, deoarece „ar permite lui Putin să se odihnească și să-și refacă forțele” și apoi să reia războiul într-un moment mai favorabil pentru Rusiei”.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий